Na východě Nigérie hrozí hladomor až 400 tisícům dětí

Až 400 tisícům dětí ve státech Borno, Adamawa a Yobe na severovýchodě Nigérie hrozí hladomor, varovala OSN. Během několika příštích měsíců by kvůli hladu mohlo zemřít 75 tisíc z nich. Oblast několik let sužují krvavé střety s islamisty z organizace Boko Haram.

Nigerijské armádě a jejím spojencům se v posledních měsících podařilo radikály z některých oblastí vytlačit. Dostali se tak do míst dlouho nedostupných a objevili tam desítky tisíc hladovějících a obrovské množství rodin, které kvůli bojům pohřešují své blízké, popsala televizní stanice Al-Džazíra.

Například Fati Adamuová neviděla tři ze svých šesti dětí a manžela od chvíle, kdy bojovníci Boko Haram zaútočili na její rodné město na severovýchodě země. Už dva roky žije spolu s dalšími tisícovkami uprchlíků v táboře Bakassi ve městě Maiduguri. „Nevím, jestli jsou mrtví, či živí,“ uvedla pětatřicetiletá žena o své rodině.  

Nigerijci prchají před zvěrstvy islamistů z Boko Haram
Zdroj: Mohammed Elshamy/ČTK/ABACA

V Maidguri na východě Nigérie je teď i centrum pomoci. Stovky tisíc lidí, kteří uprchli před násilím, tam žijí v kempech. „Někdy jsme nejedli tři dny v kuse,“ popisuje matka dvouletého Aliho, který trpí podvýživou. „Je velmi těžké dostat se tady k jídlu. Musím posílat své děti žebrat,“ popisuje další matka.

Kvůli častým útokům ozbrojenců z Boko Haram si lidé nemohou žádné plodiny pěstovat. Často také na nezabezpečených silnicích docházelo k přepadávání konvojů s humanitární pomocí. Armáda také zavřela kvůli obavám o bezpečnost prodejny a lidé si tak nemají kde nakoupit.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států už sedm let. Jejich cílem je vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Konflikt si už vyžádal na 20 tisíc obětí a 2,6 milionu lidí kvůli němu uteklo ze svých domovů.