Rusko zastavilo turecké územní ambice a vyšachovalo Američany, pochvaluje si Asad

Asad doufá, že díky turecko-ruským hlídkám získá kontrolu nad severovýchodem Sýrie (zdroj: ČT24)

Strategickým cílem syrské vlády je podle prezidenta Bašára Asada dostat zpět pod kontrolu severovýchod země ovládaný Syrskými demokratickými silami pod velením Kurdů. Z části této oblasti u hranic s Tureckem se na začátku října stáhli američtí vojáci, což umožnilo tureckou invazi. Od pátku začaly v oblasti ofenzivy hlídkovat společné ruské a turecké jednotky. Ty mají zajistit, že se do regionu nevrátí kurdské milice. Asad úsilí svého ruského spojence ocenil.

Asad považuje turecko-ruskou dohodu zahrnující společné hlídky na severu země za pozitivní, avšak jen dočasnou. Moskva podle něj usměrňuje Turky, kteří touží po dalším území. 

„Díky této dohodě mají Rusové převahu nad Turky, vyhnali Američany a zabránili, aby oblast obsadily mezinárodní jednotky, jak navrhovalo Německo. Proto je tato dohoda Moskvy a Ankary pozitivní. I když nedosáhla všeho – především nedonutila Turecko se stáhnout – alespoň připravuje půdu k našemu osvobození,“ uvedl Asad ve čtvrtečním rozhovoru pro syrskou státní televizi. Podotkl zároveň, že nechce mít Turecko jako nepřítele.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Hlídky na syrsko-turecké hranici

Společné rusko-turecké hlídky mají zajistit bezpečnost na hranici mezi Sýrii a Tureckem. Dohodli se na tom 22. října prezidenti Ruska Vladimir Putin a Turecka Recep Tayyip Erdogan. Vedle tureckých vojáků jsou v nich příslušníci ruské vojenské policie, kteří už ve čtvrtek vyjeli na místo.

Turci předem odstranili miny z okolí pohraničního města Tall Abjád. Zástupce ruské vojenské policie řekl, že hlídky budou tvořit konvoje složené ze tří terénních vozů pěchoty a jednoho obrněného transportéru.

Podle tureckých médií mají sahat do syrského vnitrozemí až do hloubky 10 kilometrů od hranice. Agentura AP uvedla, že podle sdělení turecké armády nemají zahrnovat město Kámišlí. Východně od něj ve čtvrtek začali opět hlídkovat američtí vojáci.

Zpravodaj ČT David Borek k přítomnosti zahraničních vojáků v Sýrii (zdroj: ČT24)

Cílem rusko-tureckých hlídek je zajistit, že se k hranici nevrátí oddíly kurdských jednotek YPG, které se musely v rámci rusko-turecké dohody od této linie stáhnout. Turecko je považuje za teroristické a za překážku svého plánu zřídit na severu Sýrie takzvanou bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří se tam mají vrátit z Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týden řekl, že Turecko chce u hranice vybudovat „uprchlické město nebo města“ v zóně mezi Tall Abjadem a Rás al-Ajnem. Státní turecká média píší, že takový projekt bude stát 151 miliard lir (600 miliard korun).

Erdogan v pátek na jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem řekl, že ho požádá o svolání dárců, kteří Turecku s financováním tohoto plánu pomohou. Pokud dárce neosloví Guterres, udělá to prý Erdogan sám. Turecko chce do Sýrie přemístit dva miliony ze 3,6 milionu Syřanů, které má nyní na svém území.

Erdoganův požadavek potvrdil mluvčí OSN Farhan Haq. Guterres podle něj v rozhovoru zdůraznil, že je třeba uprchlíky přemísťovat na základě dobrovolnosti. Tureckým návrhem se prý bude zabývat Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.