Na tahu je Gantz. Izraelský prezident jej po neúspěchu Netanjahua pověřil sestavením vlády

Události: Izraelský prezident pověřil Gantze sestavením vlády (zdroj: ČT24)

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil lídra centristické koalice Modrobílí Bennyho Gantze sestavením nové vlády poté, co se to nepodařilo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády bude mít na svůj pokus čtyři týdny. Výsledek je ovšem nejistý.

Gantz se zavázal, že ukončí „politický chaos“ v Izraeli a vytvoří „liberální vládu jednoty“, která zahojí rozkoly mezi stranami.

„Jsme tu, abychom zastupovali všechny, ultradortodoxní (Židy)… arabské Izraelce, naše bratry drúze a všechny ostatní… Vytvoříme vládu, která bude prosazovat mír a bude vědět, kdy se rozhodně vypořádat s každým nepřítelem. Všichni očekávají, že učiníme přítrž politickému chaosu a zajistíme klidnou, fungující a bezpečnou zemi,“ prohlásil Gantz.

Prezident Rivlin při pověření Gantze zdůraznil, že je nutné najít kompromis a vytvořit vládu co nejdříve. Gantz nyní dostane 28 dní na to, aby nový kabinet poskládal. V případě, že se mu to nepodaří, mohly by se v Izraeli ještě letos po těch dubnových a zářijových konat v pořadí už třetí volby.

Netanjahu pohořel

Zářijové předčasné volby v Izraeli skončily pro Netanjahuův pravicový Likud i pro centristickou koalici vyrovnaným výsledkem. Modrobílí sice těsně zvítězili, sestavením vlády byl ale pověřen právě dosluhující premiér.

Nepodařilo se mu však získat podporu nadpoloviční většiny poslanců. V pondělí oznámil, že mandát na sestavení nového kabinetu vrací prezidentovi. Pro Izrael je to politický průlom. Od roku 2009 nebyl pověřen sestavením vlády nikdo jiný než Netanjahu. Ani Gantz to ale nebude mít lehké.

Volby vytvořily patovou situaci

Ve 120členném parlamentu jsou od zářijových voleb dva hlavní bloky. Ten pravicový tvoří Likud a tři náboženské strany. Dohromady mají 55 poslanců. Ve středolevém bloku jsou vedle Modrobílých dvě levicové strany a tři ze čtyř arabských stran kandidujících pod jednou vlajkou. Společně mají 54 poslanců. 

Žádný z těchto bloků zatím nepodporuje sekulárně nacionalistické uskupení bývalého ministra obrany Avigdora Liebermana. To získalo sílu díky podpoře imigrantů z bývalého Sovětského svazu. Má osm poslanců.

Prezident Rivlin dříve uvedl, že by si přál velkou koalici dvou hlavních uskupení. Gantz nicméně spolupráci s Netanjahuem odmítá kvůli jeho problémům se zákonem. Pravicový politik v několika případech čelí podezření z korupce a podvodu. Generální prokurátor by měl do poloviny prosince oznámit, zda Netanjahua obžaluje.