Příliš nepřesvědčili. Několik kandidátů na eurokomisaře může počítat s dodatečnými otázkami

Několik navržených eurokomisařů má v europarlamentu potíže. Na dodatečné dotazy bude muset odpovědět polský kandidát Janusz Wojciechowski. Členové zemědělského výboru se na něj obrátili s písemnými otázkami po úterním slyšení, v němž nebyli spokojeni s jeho nekonkrétními výroky. Obdobný problém hrozí i francouzské kandidátce Sylvii Goulardové, navrženému italskému eurokomisaři Paolu Gentilonimu či estonské kandidátce Kadri Simsonové. Už dříve přitom Evropský parlament odmítl kandidáty Rumunska a Maďarska.

Wojciechowski byl prvním z „grilovaných“ uchazečů o místo v budoucí Evropské komisi, který bude muset dále dokládat své plány. Europoslanci kritizovali jeho vágní formulace týkající se podpory zemědělců a reformy společné zemědělské politiky. Koordinátoři jednotlivých politických skupin ve výboru mu proto zašlou sérii doplňujících otázek a na základě jeho odpovědí rozhodnou, zda bude nutné opakované slyšení.

Podobným obtížím čelí i Goulardová, která má dohlížet na vnitřní trh. Jí během „grilování“ řada poslanců vyčítala finanční aféry z minulosti. Podle webu Politico ji na schůzce koordinátorů frakcí po slyšení podpořili pouze její liberálové a ostatní požadují dodatečné odpovědi. 

Ve čtvrtek má europarlament nejnabitější den

Ve čtvrtek se nejzajímavější „grilování“ očekávalo u italského expremiéra Paola Gentiloniho, který má dostat na starost hospodářství. Gentiloni například uvedl, že bude dbát na snižování veřejných dluhů. Německý konzervativní europoslanec Markus Ferber levicovému expremiérovi připomněl, že ještě před několika lety z Říma kritizoval údajně příliš přísná rozpočtová pravidla EU.

„Chci aby tohle bylo úplně jasné. Nejsem a nebudu v Komisi zástupcem jedné vlády,“ odpověděl Gentiloni na jeho dotaz, zda hodlá dbát na dodržování pravidel o rozpočtovém schodku a snižování veřejného dluhu také u Itálie.

Řím čelí výtkám současné Komise kvůli dřívějšímu návrhu rozpočtu, který přesahoval povolený schodek. Nová italská vláda nyní návrh přepracovává a Gentiloni přislíbil, že k němu bude přistupovat „se stejnou pozorností a vážností“ jako v případě rozpočtů ostatních zemí.

Navržený eurokomisař mluvil také o plánu na vytvoření celounijního systému, který by v případě náhlého hospodářského otřesu pomohl podpořit nezaměstnané. Nedokázal však upřesnit, zda by měly jednotlivé státy v rámci tohoto mechanismu dostávat úvěry, či by mělo jít o přímou podporu z unijního rozpočtu.

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Gentiloniho vystoupení provázel na konci potlesk, který byl však vlažnější než u některých předchozích kandidátů. Členové nejsilnější lidovecké frakce dali najevo, že nejsou s jeho odpověďmi zcela spokojeni a mohli by vznést doplňující písemné otázky. O tom, zda bude Ital schválen, rozhodnou hlasováním zástupci všech frakcí ve výborech.

Pochybnosti dávali najevo i poslanci z výborů, před nimiž dopoledne vystoupila navržená estonská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová. Během slyšení zaměřeného především na budoucnost energetické unie a snižování dopadů na klima podle některých členů europarlamentu odpovídala příliš vágně a ani u ní není vyloučeno dodatečné dotazování.

Sporná je i nominace Řeka Schinase

Mediální rozruch vzbudila i nominace bývalého řeckého mluvčího Komise Margaritise Schinase, jenž má ochraňovat evropský způsob života. V rámci něj má vymýšlet i řešení migrační problematiky, což kritizovali nejen levicoví europoslanci, ale i současný šéf Komise Jean-Claude Juncker, který patří podobně jako šéfka budoucí Komise Ursula von der Leyenová k evropským lidovcům.

Naopak hladce v předchozích dnech slyšením prošli například portugalská kandidátka na pozici komisařky pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová či její slovinský kolega pro krizové řízení Janez Lenarčič. Většinou sklidili uznalé reakce.

Ve čtvrtek ještě přijdou na řadu zástupci Litvy, Rakouska a Chorvatska. Jeho kandidátce Dubravce Šuicové svěřila von der Leyenová do péče demokracii a demografii a toto spojení zřejmě také vyvolá některé otázky.

Během tříhodinové zkoušky připravenosti, odhodlání a bezúhonnosti čelí kandidáti celkem 25 dotazům europoslanců z výborů příslušných jejich portfoliu. Úspěšně zvládnuté slyšení je podmínkou, aby se stali součástí Komise, kterou na říjnovém zasedání schválí plénum europarlamentu.