Středobodem navrhované Evropské komise je ekologie. Důrazně se chce postavit také korporacím

Šéfka nové Evropské komise Ursula von der Leyenová oficiálně představila svůj tým. Zvolila zcela novou strukturu, která klade důraz na tři klíčová témata: ekologii, digitalizaci a skloubení tržní ekonomiky se sociálním státem. Její návrh bude schvalovat Evropský parlament.

„Ukazuje se, že von der Leyenová není žádná šedá myš. Ty kroky jsou razantní, Evropskou komisi velice proměnila,“ shrnul nominace bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. 

„Zároveň velmi vyvažuje. Jsou tam staří a mladí, muži a ženy. Velmi uvažuje o tom, jak zajistit, aby komisaři prošli ,grilovánímʼ v Evropském parlamentu,“ všiml si Kratochvíl. „Ta Komise je docela chytře sestavená,“ souhlasí s ním bývalý evropský komisař Pavel Telička (Hlas).

Novinkou je, že v čele zasedají tři výkonní místopředsedové s prioritními tématy: Nizozemec Frans Timmermans odpovědný za boj proti klimatickým změnám, Dánka Margrethe Vestagerová dohlížející na digitální ekonomiku a Lotyš Valdis Dombrovskis pro ekonomiku a sociální věci.

Zelený úděl

Klíčovou prioritou nové Komise má být snížení emisí skleníkových plynů. Faktickou dvojkou v týmu má proto být bruselský veterán Frans Timmermans. Kratochvíl upozorňuje, že to je částečně úlitba frakci Zelených, kteří von der Leyenovou dlouhodobě kritizují. A zřejmě se to povedlo, protože ekologické organizace jeho nominaci přivítaly, upozorňuje France 24.

Osmapadesátiletý Nizozemec bude prosazovat širokou strategii nazvanou Evropský zelený úděl (European Green Deal). Ta zahrnuje investice, daně nebo standardy v potravinářství. V dopise od šéfky dostal za úkol „prověřit výrobu energie, odblokovat soukromé investice a podpořit nové čisté technologie, zamyslet se nad dopravou, jídlem, které konzumujeme, a obaly, které vyhazujeme“.

Vyzvala ho také, aby byl ve snižování emisí ještě ambicióznější než dosavadní cíle EU na klimatickou neutralitu v roce 2050.

Timmermans se v odcházející Komisi zabýval také migrací, kde vyjednal v roce 2016 dohodu s Tureckem o přehrazení takzvané balkánské migrační cesty.

S koncerny bez skrupulí

Další prioritou bude důraz na skloubení tržní ekonomiky a sociálního státu. Na starosti to bude mít dánská politička Margrethe Vestagerová.

Ta měla v odcházející Komisi v gesci hospodářskou soutěž. Iniciovala vyšetřování několika technologických gigantů kvůli jejich snaze o vytvoření monopolů. V případě firem jako Google nebo Apple je dotáhla až k vysokým pokutám. Zamezila také třeba fúzi velkých výrobců vlaků Alstom z Francie a Siemens z Německa.

France 24 proto upozorňuje, že její nominace znamená pokračování tohoto trendu a velké nadnárodní korporace by se na to měly připravit. To by měly učinit i Spojené státy, protože pro Donalda Trumpa a jeho tým bude tvrdým partnerem ve vyjednáváních. Americký prezident už o ní jednou v rozhovoru s Jeanem-Claudem Junckerem řekl: „Vaše dáma přes daně skutečně nenávidí USA.“

Nekonečný brexit

Nová Komise se bude zabývat také odchodem Spojeného království z Unie. „Brexit není koncem, ale začátkem budoucích vztahů,“ prohlásila k tomu von der Leyenová a dodala: „Měly by to být dobré vztahy jako dosud.“

Agendu svěřila kandidátovi země, která ji vnímá nejcitlivěji – Irovi Philu Hoganovi. Ten v roli komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova kritizoval přístup Spojeného království k vyjednávání o brexitu, připomíná BBC. Vadila mu především lehkovážnost ve vztahu k rizikům na hranici mezi Irskem a Severním Irskem v důsledku „velké propasti mezi nadějí a zkušeností“.

Von der Leyenová také dodala, že pokud se brexit odloží, budou Britové muset navrhnout svého člena Komise.