Google se odvolal proti rekordní pokutě Evropské komise za Android

Americká internetová společnost Google se odvolala proti rekordní pokutě 4,34 miliardy eur (112 miliard korun), kterou jí za zneužívání dominantního tržního postavení mobilního operačního systému Android před třemi měsíci vyměřila Evropská komise (EK), informovala agentura Reuters. Google pokutu od začátku odmítá, podle něj Android zákazníkům výběr rozšiřuje, ne naopak.

„K Tribunálu jsme podali odvolání proti rozhodnutí EK o Androidu,“ uvedl Google v e-mailové zprávě. Firma už dříve sdělila, že s případem půjde k druhému nejvyššímu soudu EU, který sídlí v Lucembursku. Podnik odkazuje na argumenty, které předložil jeho generální ředitel Sundar Pichai už po oznámení pokuty v červenci. Podle nich dal Android spotřebitelům naopak větší výběr, ne menší.

Případ je poměrně složitý a mohlo by trvat i několik let, než soudci rozhodnou. Je také možné konečné odvolání u nejvyššího evropského soudu, tedy Soudního dvora Evropské unie, ale pouze v právních otázkách.

  • Na zařízeních Android, kde je předem instalovaný Google Search a Chrome, zadávali uživatelé při vyhledávání přes 95 procent všech dotazů přes Google Search. Na mobilních zařízeních se systémem Windows, kde je předinstalovaný vyhledávač Bing (ale nikoli Google Search ani Chrome), se přes Google Search nezadávalo ani 25 procent dotazů. Přes 75 procent dotazů bylo zadáno přes Bing, vyhledávač Microsoftu, který je na mobilních zařízeních Windows předinstalovaný.

Google podle Komise využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače a od roku 2011 omezuje výrobce zařízení tím, že je nutí přednostně instalovat aplikace od Googlu na úkor aplikací od konkurence. Jeho praktiky údajně omezily možnosti konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak podle Komise upřely možnost těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace.

Android funguje na zhruba 80 procentech všech chytrých mobilních zařízení v Evropě.

  • Google koupil vývojářskou společnost Androidu v roce 2005 a pokračoval s jeho vývojem. Vždy, když je vypuštěna nová verze Androidu, zveřejňuje se i zdrojový kód, což umožňuje dalším vývojářům vytvářet vlastní modifikace. Zveřejňovaný kód zahrnuje základní funkce chytrého mobilního operačního systému, avšak pokud chtějí výrobci zařízení typu smartphone nebo tablet využívat i licencované aplikace či služby Googlu, musejí s Googlem uzavřít smlouvu, která výrobcům hardwaru ukládá řadu omezení.

Pokuta pro Google byla zatím největší, jakou kdy Komise vyměřila za porušování antimonopolních pravidel. Nicméně ve srovnání s celkovými příjmy firmy není příliš vysoká. Pokuta odpovídá zhruba příjmům společnosti Alphabet, tedy mateřské firmy Googlu, za více než dva týdny, spočítala agentura Reuters.

Google dostal od Evropské komise za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur. Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.