TÉMA

Paolo Gentiloni

Unijní ekonomika poroste, česká bude stagnovat, předpokládá Evropská komise

Evropská ekonomika se v první části letošího roku navzdory pokračujícím dopadům ruské agrese na Ukrajině vyhne dosud avizované recesi a letošní hospodářský růst bude proti původním odhadům vyšší, vyplývá z nové prognózy Evropské komise. České hospodářství podle tohoto výhledu čeká stagnace.
13. 2. 2023|

Růst unijní ekonomiky bude letos výrazně menší, než se čekalo. Prognóza viní hlavně válku na Ukrajině

Letošní růst ekonomiky Evropské unie bude proti původním odhadům výrazně pomalejší, zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Ve své jarní makroekonomické prognóze to v pondělí uvedla Evropská komise. Unijní exekutiva nyní očekává růst hrubého domácího produktu sedmadvacítky členských zemí o 2,7 procenta, zatímco krátce před začátkem války v únoru předpovídala čtyři procenta. U Česka zhoršila svůj odhad ze 4,4 na 1,9 procenta.
16. 5. 2022|

Nového prezidenta Itálie zatím nezná, strany se neshodly na kandidátovi

Italští zákonodárci a zástupci regionů v pondělí v prvním kole nezvolili nového prezidenta republiky. V hlasování převažovaly prázdné lístky. To ukazuje, že politické strany nenašly shodu nad kandidáty, které by chtěly ve volbě prosadit. Několik hlasů získal stávající prezident Sergio Mattarella, který ale o další mandát neusiluje, uvedla agentura ANSA.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:00|

Státy Unie se shodly na reformě daně z přidané hodnoty. Mohou zlevnit léky či základní potraviny

Země Evropské unie budou moci snížit daň z přidané hodnoty (DPH) u většího množství produktů, než tomu bylo dosud. Na flexibilnějších pravidlech, která umožní výrazně snížit daň například u základních potravin, léků, hygienických potřeb, internetového připojení či klimaticky šetrných produktů, se v úterý shodli unijní ministři financí. Naopak fosilní paliva či hnojiva a pesticidy by měly přijít o daňové výhody.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 18:18|

Příliš nepřesvědčili. Několik kandidátů na eurokomisaře může počítat s dodatečnými otázkami

Několik navržených eurokomisařů má v europarlamentu potíže. Na dodatečné dotazy bude muset odpovědět polský kandidát Janusz Wojciechowski. Členové zemědělského výboru se na něj obrátili s písemnými otázkami po úterním slyšení, v němž nebyli spokojeni s jeho nekonkrétními výroky. Obdobný problém hrozí i francouzské kandidátce Sylvii Goulardové, navrženému italskému eurokomisaři Paolu Gentilonimu či estonské kandidátce Kadri Simsonové. Už dříve přitom Evropský parlament odmítl kandidáty Rumunska a Maďarska.
3. 10. 2019|