Kampaň, která má šokovat. Pozůstalí obětí ze Sandy Hook bojují za bezpečnější školství

Horizont: Drastický klip upozorňuje, že by se neštěstí ze Sandy Hook mohlo opakovat (zdroj: ČT24)

Pozůstalí po obětech ze základní školy Sandy Hook, kde v roce 2012 zemřelo dvacet dětí, chtějí šokovat. Jejich kampaň má upozornit, že i když podobně velký masakr se od té doby nestal, USA čeká stále dlouhý boj o bezpečnější školství.

Nůžky jako zbraň proti střelci, pastelky jako nástroj poslední obrany. Mobil, který odešle poslední vzkaz. Klip, který se zpočátku tváří jako obyčejná reklama, skrývá mrazivé poselství o tom, že každá věc může být při hromadné střelbě hranicí mezi životem a smrtí. 

Drsné video vypustila nadace přeživších po masakru na škole Sandy Hook. Tam téměř před sedmi lety přišlo o život šestadvacet lidí. Většinu obětí přitom tvořily děti do sedmi let. Jednalo se o tragédii, která dohnala k slzám i tehdejšího prezidenta Baracka Obamu.

Přísnější legislativa, kterou tehdy Obama emotivně slíbil přijmout,  ale nakonec Kongresem neprošla. Rodičům ze Sandy Hook tak nezbývá než podobnými spoty apelovat na politiky, ředitele škol i samotné děti.  

Další klip pak odkrývá jiné bolavé místo amerického školství: chybějící kolektiv, přehlížení šikany a náznaků agrese.

USA: Jedna střelba za osm dní

Loni se ve Spojených státech na školách střílelo průměrně jednou za osm dní. S 35 mrtvými a téměř osmdesátkou zraněných nebyl rok 2018 nejkrvavější. Ukazuje ale, že hromadné masakry jsou novou normou tamního školství, stejně tak falešné poplachy, neustálá ostražitost a četná cvičení.

„To cvičení spočívalo v tom, že se v jeden moment, který určil ředitel, zavřely dveře. Učitelé museli nahnat děti do bezpečí, což v případě té školy, kde jsme natáčeli, byly koupelny. To bylo jediné zděné prostředí. Děti se musely skrčit, zhasnout a byly ticho,“ popsal tento typ cvičení bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Sandy Hook od roku 2012 co do počtu obětí zatím jiné masakry ve školách nepřekonaly. V Parklandu střelec zabil 17 lidí, v Santa Fe bylo obětí deset. Zpřísnit držení zbraní na federální úrovni současné vedení země odmítá.