EU by měla předvést v brexitu velkorysost. Jako Češi, když se rozváděli se Slováky, míní europoslanec Vondra

Interview ČT24: EU by měla předvést v brexitu velkorysost (zdroj: ČT24)

Británie se zmítá v hledání podoby odchodu z Evropské unie. Kdo by měl ustoupit a jak brexit dopadne? Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) by Evropská unie měla vůči odcházející Velké Británii projevit více velkorysosti, podobně jako Češi při dělení státu se Slováky. Uvedl to v pondělním Interview ČT24.

Podle europoslance Vondry je těžké předpovídat, jak a kdy odchod Velké Británie dopadne. „Myslím si, že to neusnadnila ani EU, měla k tomu přistoupit velkoryseji. Když se Češi rozváděli se Slováky, tak myslím Češi předvedli určitou velkorysost a ono se to pak vyplatí,“ konstatoval Vondra.

„Vyšli jsme vstříc slovenské snaze odchod skutečně vyjednat. Byla to férová, přátelská dohoda, ty strany se vzájemně respektovaly, přestože se lišily jako den a noc, přestože na druhé straně byl Vladimír Mečiar, velmi komplikovaný politik,“ porovnal Vondra situaci při dělení Československa s brexitem.

„To, co se vyjednalo mezi Čechy a Slováky, schválily oba parlamenty, tady v té situaci nejsme, neschválil to ani britský parlament, ani na druhé straně nejvyšší orgány (EU) dohodu neschválily,“ odmítl Vondra, že by se i při plánování brexitu obě strany už na něčem dohodly.

„Myslím, že není pravda, že Boris Johnson chce brexit bez dohody. Do poslední chvíle hraje o to, aby tam nebyla Irská pojistka,“ uvedl Vondra. V tom by podle jeho názoru měla EU vyjít vstříc.

Hraje se i o to, kdo bude stavět plot

„Tak, jak to je nyní v dohodě, kterou zatím nikdo neschválil, tak je to pro Británii podle mého soudu těžko akceptovatelné. Tam se hraje o to, kde bude v Irsku hranice. A Británie může jenom těžko souhlasit s opatřením, které by ve svém konečném důsledku mohlo znamenat odtržení Severního Irska od Velké Británie, pokud by Velká Británie nesouhlasila s tím uzavřít s EU celní unii,“ dodal europoslanec.

Jenomže v tomhle podle něj má nepřekročitelnou mez Unie. „EU se za žádnou cenu nechce dostat do situace, kdy by musela stavět hranici, aby udržela integritu celní unie. A proto dělá všechno pro to, aby černý Petr zůstal Londýnu,“ řekl Vondra.

Podle něj je tak jedinou správnou variantou dohoda. „Ty dvě strany se musí dohodnout. Mohou dospět k dohodnutí, pokud budou vzájemně respektovat alespoň své nepřekročitelné čáry,“ dodal s tím, že druhou možností je, že vyhraje pouze jedna strana.

„To ale vždy má nějaké následky. Kdybychom to takto hráli my se Slováky, tak nikdy nemáme tak dobré vztahy, jako dneska máme,“ vrátil se znovu k dělení Československa.

Tak trochu klaun. Ale velmi chytrý

Vondra se zamyslel i nad Borisem Johnsonem, který pomyslné otěže vyjednání odchodu z Unie převzal po premiérce Therese Mayové. „Johnson je tak trochu klaun, ale zároveň ho nepodceňujme, jak ho sleduji, je to velmi vzdělaný a inteligentní člověk. Má v sobě určité klaunství, které v někom vyvolává kritiku nebo opovržení,“ uvedl europoslanec.

„Ale nepochybně myslím, že ví co chce, ale dlužno říct, že trochu možná přecenil svoje síly doma, ne ve vztahu k EU,“ zamyslel se.

„Protože zatím velmi rychle ta hlasování, která nechtěl prohrát v parlamentu, prohrál. Jak to bude hrát dál, nevím. V Británii je tak hluboce rozdělená společnost, že to budou moci stejně vyřešit jenom nové volby,“ vyvodil ze situace. „Ty minimálně dají nějaký mandát budoucímu vyjednavači,“ dodal Vondra.

Poprvé, co se EU zmenšuje

Kromě voleb už je podle Vondry asi jen jediná možnost – a to velká koalice Borise Johnsona a Jeremy Corbyna. „V politice je možné všechno, ale nezdá se mi to pravděpodobné,“ uvedl.

Unie by se podle názoru Vondry měla s Brity vrátit k jednacímu stolu. „Když už ta dohoda třikrát neprošla britským parlamentem, tak je s tou dohodou asi něco špatně a měli bychom si znovu sednout a hledat řešení. To ale EU zatím nedělá,“ přičetl na vrub Unie Vondra.

„Na můj vkus se tam objevují stereotypy, co jsou po staletí v evropské politice patrné. Na jedné straně vliv Francie, která se raduje, že Británie odchází, protože odchodem Británie vzroste vliv Francie v EU. A pak je také patrná snaha v Bruselu Británii maximálně potrestat, aby to zapůsobilo jako odstrašující případ a už žádný další brexit nebyl. Je to vlastně poprvé, co se Evropská unie zmenšuje,“ dodal europoslanec.

Parlament se sám pustil do vládnutí, všiml si Žantovský

Podle bývalého velvyslance ve Spojeném království Michaela Žantovského je současná politická reprezentace Velké Británie v záludné situaci. „V pasti jsou všichni, včetně britského premiéra. Je pravda, že ztrácí vliv na agendu v parlamentu, ale ten ztratil už dříve, protože parlament si vlastně přisvojil právo stanovovat agendu, což je v britském parlamentu trochu nezvyklé,“ uvedl Žantovský v pondělních Událostech, komentářích s tím, že se tak parlament sám „tak trochu pustil do vládnutí“.

Události, komentáře ČT24: Parlament se sám pustil do vládnutí, všiml si Žantovský (zdroj: ČT24)

„Jedinou cestou pro všechny strany jsou předčasné volby, Parlament ale není ochoten dát ani ten mandát k předčasným volbám. To otevírá spekulace, že premiér Johnson má ještě jednu cestu, a to během parlamentní přestávky, nebo na jejím konci, rezignovat,“ dodal Žantovský.

„V takovém případě musí parlament do čtrnácti dnů sestavit vládu, která dostane důvěru a pokud ne, nastávají předčasné volby i bez hlasování parlamentu,“ nastínil. „Další možnost je,“ připomněl Žantovský, „že dojde k nějaké dohodě mezi EU a Velkou Británií, nebo že jedna ze sedmadvaceti zemí EU bude vetovat další prodloužení brexitu, čímž by umožnila vystoupení Británie bez dohody“.