Soud zakázal šířit v Polsku nálepky proti LGBT komunitě

Polský soud zakázal prodej nálepek s nápisem „zóna bez LGBT“, které obsahovalo aktuální číslo konzervativního týdeníku Gazeta Polska. Nálepka, na které je duhová vlajka reprezentující sexuální menšiny přeškrtnuta černým křížkem, vyvolala v Polsku i za hranicemi kontroverzi.

Žalobu na týdeník podal jeden aktivista. Podle jeho právníka mají na základě rozsudku zmizet všechny nálepky z prodejních míst. Objevily se i informace, že rozhodnutí soudu znamená stažení celého vydání Gazeta Polska, šéfredaktor týdeníku ale toto tvrzení odmítl. Podle zastánců listu je verdikt soudu útokem na svobodu tisku.

Polská média informovala o případu prodejce v novinovém stánku, kterého kvůli nálepce umístěné za oknem polila neznámá dívka jakousi hnědou tekutinou. Zničila přitom časopisy, noviny i stánkařovy osobní věci.

Facebooková skupina Grupa Stonewall, která podporuje LGBT menšinu v Poznani, fotku stánku s nálepkou ve čtvrtek vyvěsila na svou stránku a fanouškům doporučila, aby se trafice obloukem vyhýbali a neutráceli zde své peníze. Její správci následně protest odsoudili. „Násilí a agrese nejsou řešením,“ napsali v prohlášení.

List Gazeta Polska v úvodním slově nálepku „zóna bez LGBT“ zdůvodnil tím, že práva této menšiny mají „všechny znaky totalitní ideologie“. Proti tomuto výroku se vymezil například varšavský místostarosta, podle kterého nacisté obdobně vytvářeli „zóny bez Židů“.

Periodikum s týdenním nákladem 110 tisíc výtisků podporuje národně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která v katolickém Polsku vládne. Předseda strany Jaroslaw Kaczyński letos na jaře hnutí LGBT označil za hrozbu pro polský národ.