Egypt veřejnosti poprvé zpřístupnil 4600 let starou Lomenou pyramidu

Egypt zpřístupnil 4600 let starou pyramidu v Dahšúru (zdroj: ČT24)

Egypt pro návštěvníky otevřel Lomenou pyramidu faraona Snofrua, která leží v nekropoli Dahšúr jižně od Káhiry. Svůj název získala díky neobvyklému tvaru. Egypťané chtějí zpřístupněním jedné ze svých nejstarších zachovaných pyramid nalákat turisty z přeplněné Gízy na méně známá místa.

Dahšúr leží asi 80 kilometrů jižně od Káhiry. Tamní sto metrů vysokou Lomenou pyramidu si dal postavit zakladatel 4. dynastie faraon Snofru ve 26. století před naším letopočtem. Za svůj název vděčí tomu, že její stěny se asi v polovině výšky lámou do tupějšího úhlu.

Návštěvníci budou moci vstoupit do Snofruovy pyramidy severním vchodem a projít úzkou osmdesátimetrovou chodbou do dvou podzemních komor. Udělají si tak přesnější obrázek o konstrukci stavby, která je podle odborníků příkladem prvního pokusu o postavení pyramidy s hladkými stěnami.

Egyptští památkáři veřejnosti představili i řadu artefaktů objevených při vykopávkách, které nedaleko pyramid začaly před rokem. „Objevili jsme hliněné rakve včetně mumií v naprosto zachovalém stavu včetně masek. Jsou tu dřevěné masky, které jsme našli hned na začátku našich vykopávek. Potom jsme se rozhodli – vůbec poprvé – Lomenou pyramidu otevřít,“ uvedl generální sekretář egyptského ministerstva pro památky Mostafa Waziri.

Dahšúr má ulevit přeplněné Gíze

Ačkoli jsou dahšúrské pyramidy rovněž zapsané na seznam UNESCO stejně jako proslulejší pyramidy v Gíze,  jezdí do pouště mimo Káhiru jen zlomek turistů. Úřady se domnívají, že díky zpřístupnění vnitřních prostor Lomené pyramidy a jedné z vedlejších hrobek teď bude Dahšúr pro turisty atraktivnější.

„Dahšúr je velmi důležité archeologické místo s nejméně pěti pyramidami. Dvě nechal postavit faraon Snofru – Lomenou pyramidu a Červenou pyramidu. Další tři pocházejí z prostředního království 12. dynastie,“ uvedl egyptský ministr památek Khaled al-Anany.