USA obvinily Assange z dalších desítek trestných činů, včetně spiknutí

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange z dalších téměř dvou desítek trestných činů, včetně spiknutí za účelem získání tajných informací o národní bezpečnosti. Sedmačtyřicetiletý Assange je nyní v britské vazbě a USA žádají jeho vydání.

Nová obvinění jsou podle AP mnohem závažnější než ta, která vůči němu Spojené státy vznesly minulý měsíc, kdy byl zatčen na ekvádorské ambasádě v Londýně. Tehdy ho USA obvinily z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany, za což mu hrozí maximálně pět let vězení.

Ekvádor 11. dubna zrušil rozhodnutí, jímž od roku 2012 poskytoval Assangeovi azyl na své diplomatické půdě. Australan si nyní v Británii odpykává 50týdenní trest za porušení podmínek kauce, kterého se dopustil právě odchodem na ekvádorskou ambasádu.

O vydání Assange má zájem rovněž Švédsko, kde čelí obvinění ze znásilnění. Britské úřady budou proto rozhodovat, zda upřednostní jeho vydání do Švédska či USA.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku a v Afghánistánu. Právě jeho činnost WikiLeaks je podle samotného Assange hlavním motivem nejen americké, ale i švédské snahy o jeho zadržení.