Poslance násilím vyvedli z maďarské televize. Chtěli mluvit o protestech, které vysílání ignoruje

Do akce „Veselé Vánoce, pane premiére“ se zapojily tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Příslušníci ochranky vyvedli násilím z maďarské státní televize dva opoziční nestranické poslance poté, co chtěli přečíst ve vysílání protestní petici. Šlo o dva poslance ze skupiny třinácti opozičních zákonodárců, kteří po nedělních protivládních protestech strávili noc v budově televize. Vysílání stanice demonstrace proti vládě premiéra Viktora Orbána ignoruje. V pondělí se před sídlem státní televize opět sešlo asi tisíc protestujících.

Petice, kterou chtěli poslanci přečíst, opakovala požadavky nedělních demonstrací: za prvé stažení novely zákoníku práce, která výrazně zvyšuje limit přesčasů pro zaměstnance, za druhé nezávislost veřejnoprávních médií a soudů a za třetí připojení Maďarska k činnosti Úřadu evropského veřejného žalobce, který má chránit rozpočet EU před podvody a korupcí.

Opoziční nestranická poslankyně Bernadetta Szelová zveřejnila na sociální síti Facebook video zachycující dalšího poslance Akose Hadhazyho v potyčce s ochrankou, která ho následně vyhodila z budovy. Jako člen parlamentu přitom má do televize neomezený přístup.

Szelová uvedla, že i ona byla z budovy vyvedena. „Chtěli jsme přečíst naši petici,“ říká poslankyně ve videu. Třetí musel být podle AFP hospitalizován. Zbylí zákonodárci pokračují v budově televize v protestu. V pondělí se k nim přidali další, kteří se poté, co jim ochranka zabránila vejít hlavním vchodem, do budovy dostali přes plot.

Události: Opoziční poslance v Maďarsku vyvedli z televize (zdroj: ČT24)

V Budapešti v neděli protestovalo asi deset tisíc lidí. Demonstrace se konaly i v dalších pěti maďarských městech. Šlo o čtvrtý a zatím nejsilnější protest během pěti dnů od schválení novely zákona minulou středu.

Po skončení nedělních protivládních protestů v Budapešti se část demonstrantů shromáždila před budovou státní televize. Třináct opozičních poslanců poté chtělo v živém vysílání přečíst petici s požadavky protestujících. Televize je oficiálně veřejnoprávní, fakticky však funguje jako státní.

Komentátoři: Znovuzrození maďarské opozice

Podle maďarských komentátorů lze nejnovější události vnímat jako znovuzrození maďarské opozice, která vystupuje v dříve nevídané shodě. Na protestech se podílejí liberální strany, dříve vládní socialisté (MSZP) i nacionalistická strana Jobbik.

„MTVA nehovoří o opozici, nezve její zástupce do vysílání, nešíří její prohlášení,“ poznamenal nezávislý server Index.hu. Provládní média naopak líčí demonstrace jako dílo několika stovek
profesionálních výtržníků z řad krajní levice a pravice a předpovídají, že právě kvůli různorodosti aktérů nepovedou protesty k žádným politickým důsledkům.

Novela zákoníku práce umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let. Podle průzkumu agentury Republikon Intézet ji odmítá 83 procent Maďarů. 

Maďarský parlament minulý týden rovněž odhlasoval zákon, který dává ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy správních soudů a dohlížet na jejich rozpočet. To podle kritiků narušuje dělbu moci výkonné a soudní, což ohrožuje principy právního státu.