Holandský důchodce soudně žádá o snížení věku. Je mu 69, cítí se o dvacet let mladší

Holanďan Emil Ratelband se rozhodl, že má svého stáří dost. Devětašedesátiletý penzista soudně požádal, aby mu byl oficiálně snížen věk o dvacet let. Nyní se coby důchodce považuje za diskriminovaného. Argumentuje, že jméno nebo gender jdou také změnit. Soud se bude případem zabývat v řádu týdnů.

Emil Ratelband chce, aby se den jeho narození úředně změnil z 11. března 1949 na 11. března 1969. „Můžete si změnit jméno. Můžete si změnit gender. Proč si nemůžete změnit věk?“ položil otázku holandský penzista.

Ratelban se cítí svým věkem diskriminován. Uvedl, že negativně ovlivňuje jeho šance na získání zaměstnání i na sblížení se s dámami prostřednictvím seznamovacích aplikací. Tvrdí navíc, že podle lékařů má tělo ve stavu pětačtyřicetiletého muže.

„Když je mi 69, jsem limitován. Kdyby mi bylo 49, mohu si koupit nový dům, mohu jezdit v jiném autě. Mohu si nabrat více práce,“ zauvažoval důchodce. „Když na Tinderu napíšu, že je mi 69, nedostanu žádnou odpověď. Kdyby mi bylo 49, s obličejem, který mám, byl bych v luxusní pozici,“ soudí a nabízí, že je dokonce ochoten se zřeknout penze.

Soud v jihoholandském Arnhemu by se měl případem zabývat v řádu týdnů, podle listu Algemeen Dagblad se předběžně vyjádřil skeptiky. Nevidí žádný legální mechanismus, který by změnu data narození umožnil.