Zabavené bible i zatýkání. Čína přitvrzuje v útisku křesťanů

Události: Čína zesiluje postup proti křesťanům (zdroj: ČT24)

Čína přitvrzuje proti věřícím, zejména křesťanům. Úřady zabavují bible, sundavají kříže z kostelů, zatýkají pastory a před domy, kde se křesťané scházejí, instalují kamery. Čína totiž spojuje křesťanství se západními politickými hodnotami, které považuje za nebezpečné. Přestože oficiálně je ateistickým státem, svoboda vyznání je od roku 1982 zapsaná v ústavě.

Peking letos schválil nová pravidla pro praktikování náboženství v souladu s tím, čemu říká čínská charakteristika – tedy včetně loajality ke straně. Věřící dostali pokyn, aby vyměnili obrázky Ježíše za portréty prezidenta. V provinciích úřady odstraňují kříže a boří kostely. Scénář je pokaždé stejný. V noci, tajně, přijde skupina mužů, kteří symbol sundají, aniž by cokoli zdůvodňovali.

Úřady už zavřely stovky takzvaných podzemních církví sdružujících křesťany, kteří nechtějí chodit do kostelů řízených komunistickou stranou. „Věřící mají strach, protože úřady a policie je pronásledují a vyvíjejí tlak, jako by se spolčovali v nezákonné organizaci,“ říká pastor Ťin Ming-ž'.

V poslední době Čína zatkla desítky křesťanských aktivistů a právníků, kteří je obhajují. O mnohých nejsou žádné zprávy. „Přišli v noci, snažili jsme se jim v tom zabránit. Mí přátelé křesťané se jich ptali, proč to dělají. Jestli k tomu mají nějaký příkaz, chtěli vidět papíry,“ popsala věřící z města Chang-čou. 

„Zatýkají pastory, některé odsuzují ke třinácti nebo deseti letům vězení. Dělají zátahy během mší,“ popsal čínský disident a zakladatel ChinaAid Bob Fu. „Křesťany vyslýchá policie. Dělá problémy jejich zaměstnavatelům i domácím, takže je vyhazují z práce i bytů,“ říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Desítky věřících tak utíkají z Číny. Příkladem jsou i neúspěšní žadatelé o azyl v Česku. V posledních dvaceti letech se v Číně počet věřících zdvojnásobil na zhruba 200 milionů, z toho křesťané tvoří víc než čtvrtinu.