Útok kyselinou na šéfa baletu: Sólista dostal šest let

Moskva – Moskevský soud poslal na šest let do vězení baletního sólistu Pavla Dmitričenka, kterého uznal vinným z účasti na útoku kyselinou na šéfa baletu Velkého divadla Sergeje Filina. Spolupachatel Jurij Zaruckij, který leptavou tekutinu použil, dostal deset let vězení a další komplic Andrej Lipatov čtyři roky. Rozsudek je zatím nepravomocný, obhájci odsouzených dali najevo, že podají odvolání. Soud rovněž vyhověl žádosti postiženého, aby mu bylo přiznáno finanční odškodné ve výši 3,5 milionu rublů (2,1 milionu korun) za utrpěnou fyzickou a morální újmu. Kyselina způsobila Filinovi rozsáhlá zranění, téměř přišel o zrak a musel se podrobit více než dvěma desítkám operací.

„Vina za spáchání tohoto zločinu byla plně prokázána,“ uvedla soudkyně. Podle soudu si devětadvacetiletý Dmitričenko k lednovému útok objednal Jurije Zaruckého, kterého na místo činu dovezl Andrej Lipatov. Obžaloba žádala pro Dmitričenka devět let vězení, pro Zaruckého deset a pro Lipatova šest.

Dmitričenkův případ měla na starosti známá soudkyně Jelena Maximovová, která do vězení poslala mimo jiné patrně nejznámějšího vězně Michaila Chodorkovského. Ve své kariéře vynesla už 150 rozsudků, přičemž žádný z nich nebyl osvobozující.

Dmitričenko Zaruckému zaplatil, aby Filina zbil, o kyselině nemluvil

Soudkyně rovněž konstatovala, že Dmitričenko osudnou noc Filina sledoval a Zaruckému mobilem zavolal, že se šéf baletu vydal z divadla domů. Dmitričenko v soudní síni přiznal „morální odpovědnost“ za útok. Tvrdil ale, že o kyselině nevěděl, neboť Zaruckému zaplatil 50 tisíc rublů (zhruba 30 tisíc korun), aby Filina zbil. Tuto verzi Zaruckij u soudu potvrdil a řekl, že použít kyselinu byl jeho nápad. Podle žaloby si útok Dmitričenko objednal z rozhořčení nad Filinovým obsazováním hlavních baletních rolí a rozdělováním prémií. 

Za Dmitričenka se postavily stovky jeho kolegů a zaměstnanců divadla. V otevřeném dopise vyjádřili názor, že Dmitričenko na sebe vzal vinu pod údajně brutálním nátlakem policie.

Tatjana Kuzněcová, baletní kritička:

„Je to obrovský skandál, ale na výkonu souboru se to neprojevuje. Samozřejmě, někteří tanečníci podepisují petice na podporu Dmitričenka, někteří chtějí svědčit u soudu. Své příznivce i odpůrce mají oba tábory.“

Dmitričenko a Lipatov si mají trest odpykat v pracovním táboře s přísným režimem. Zaruckij bude umístěn do tábora s ještě tvrdším zvláštním režimem. Advokát Dmitričenka Sergej Kadyrov označil rozhodnutí soudu za nespravedlivé a sdělil, že má v úmyslu podat odvolání. „Domluvili jsme se s Pavlem, že verdikt určitě napadneme. Rozsudek je neopodstatněný a podle všeho neodpovídá tomu, co se skutečně stalo,“ uvedl Kadyrov. Podobně se vyjádřili také obhájci dalších dvou odsouzených. 

Právní zástupkyně 43letého Filina Taťána Stukalovová uvedla, že případné odvolání večer s Filinem prodiskutuje. Ten se nyní v Německu připravuje na další operaci očí. Rozhodující podle ní bude, zda je s rozsudkem soudu spokojen. Další advokátka postiženého Natalija Životkovová před soudní budovou naznačila, že je s verdiktem spokojená. „Šest let je velký trest,“ řekla. „Nikdy jsme se nebavili o nějakých výjimečných trestech. Ani jsme je nepožadovali. Sergej Filin jen žádal trest vězení. Nikdy jim to neodpustí,“ dodala.

Filin už v Německu podstoupil 23 operací – následky poleptání ale podle doktorů ponese navždy. V Německu na oční klinice by měl podstoupit ještě několik dalších operací.