Aplikace Záchranka nově funguje i v celém Rakousku

Události: Aplikace Záchranka už funguje i v Rakousku (zdroj: ČT24)

Mobilní aplikace Záchranka nyní funguje i v celém sousedním Rakousku. Pokud si budou čeští turisté potřebovat přivolat pomoc a stisknou v telefonu příslušné tlačítko, odešle aplikace jejich přesnou GPS polohu na rakouský dispečink.

Do Rakouska jezdí na dovolenou řada českých turistů. Místní hory jsou ale na popis místa problematické. „Jedna paní tam upadla a my jsme jenom viděli, jak nad námi létá celé dopoledne vrtulník. Čtyři hodiny trvalo, než ji našli,“ popsala svou zkušenost průvodkyně CK Alpina Markéta Kubitová.

Díky aplikaci by už zásah měl být výrazně rychlejší. „Zkušenosti českých kolegů záchranářů pro nás byly velmi důležité. Na základě toho jsme se rozhodli pro implementaci systému do celého Rakouska,“ řekla ČT hejtmanka Dolních Rakous Johanna Mikl-Leitnerová. 

Ve chvíli, kdy je člověk v nouzi, zmáčkne v aplikaci Záchranka červené tlačítko. V tu chvíli se odešle jeho GPS poloha a informace o stavu baterie. Navíc – pokud je má uživatel předem vyplněné – odešlou se i kontakty na osoby blízké nebo údaje o jeho zdravotním stavu – zda má například cukrovku nebo se léčí se srdcem.