"Vražda Němcova je aktem politického teroru." Lidé v Moskvě uctili památku Putinova kritika

Tisíce lidí se v neděli zúčastnily v centru Moskvy pochodu k uctění památky Borise Němcova, opozičního politika a předního kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Němcov byl v ruské metropoli zavražděn před třemi lety. Demonstranti nesli transparenty s hesly na podporu demokracie nebo mířená proti Putinovi. Stovky lidí si Němcova připomněly i v Petrohradu.

Na akci do Moskvy dorazili přední liberální opoziční politici, například Xenija Sobčaková (Občanská iniciativa) a Grigorij Javlinskij (Jabloko), kteří jsou registrováni jako kandidáti pro březnové prezidentské volby v zemi. Přítomný byl také Alexej Navalnyj.

„Vražda Němcova je aktem politického teroru. Veškerou odpovědnost za ni nese Putin,“ řekl Javlinskij na pochodu v živém vysílání televizi Dožď.

Agentura TASS s odvoláním na policii napsala, že na moskevský pochod přišlo zhruba 4500 lidí, Reuters píše o až 7600 zúčastněných. V Petrohradu, kde se konala podobná vzpomínková akce, se sešly stovky lidí skandujících „Rusko bude svobodné“.

Lidé nesli ruské vlajky, portréty Němcova i transparenty. Jeden z účastníků s cedulí s nápisem „Nebojím se“ vysvětlil, proč na pochod přišel: „Kdyby naši zemi vedli lidé jako Němcov, žili bychom v evropské zemi se svobodnými a nezávislými lidmi.“

Musíme mít jistotu, že ti, co vraždu objednali, budou nalezeni, znělo na pochodu

Němcov byl zastřelen v únoru 2015, když v centru metropole přecházel most přes řeku Moskvu. Soud za jeho vraždu uložil Čečenci Zauru Dadajevovi 20 let vězení. Čtyři Dadajevovy komplice odsoudil k trestům odnětí svobody od 11 do 19 let. Podle pozdějšího vyjádření právního zástupce Němcovovy dcery se ale nepodařilo najít skutečné organizátory a objednatele vraždy.

„Musíme mít jistotu, že ti, kteří vraždu objednali a zorganizovali, budou nalezeni,“ uvedl na pochodu Michail Kasjanov, který byl v době Putinova prezidentství v letech 2000 až 2004 premiérem Ruska, ale později se přidal k Putinovým kritikům.

Vzpomínkové akce v dalších ruských městech byly úřady buď zakázány, nebo přesunuty do částí odlehlých od centra.