„Fotbalové“ protesty v Brazílii: Dva týdny, pět mrtvých a stávka

Brasília - Protesty, které otřásají Brazílií téměř dva týdny, si už vyžádaly přinejmenším pět lidských životů. Jak dnes oznámily úřady státu Minas Gerais, ve středu zemřel mladík, který se týž den při demonstraci ve městě Belo Horizonte, kde se hrálo první semifinále fotbalového Poháru FIFA, zřítil z mostu. Demonstrace a střety s policií se dnes odehrávají i ve druhém „semifinálovém“ městě Fortaleza. Trpělivost Brazilcům došla mimo jiné s rostoucími cenami veřejné dopravy a s hrozivou situací ve zdravotnictví a ve školství.

  • „Nepotřebujeme světový pohár. Potřebujeme vzdělání, potřebujeme lepší zdravotnictví a lidštější policii,“ řekl jeden z protestujících.

Demonstranti ve Fortaleze nejprve protestovali v klidném pochodu. Vše se ale změnilo, když dorazili k policejním zátarasům vybudovaným kilometr kolem stadionu, kde se chystají hrát o finále poháru Španělsko s Itálií. Protestující se pokusili prorazit kordony a policie proti nim jako v předešlých dnech použila obušky a slzný plyn a ke slovu přišla i střelba gumovými projektily.

Jen v Belo Horizonte se ve středu dalšího protestu proti korupci a sociálním nerovnostem zúčastnilo na 50 000 lidí. Dav se pokusil prorazit policejní kordony, které uzavřely široký prostor kolem stadionu, kde v tu dobu hrál brazilský tým o postup do finále fotbalového turnaje o pohár FIFA. Policie proti demonstrantům zasáhla obušky a slzným plynem.

Ve chvíli, kdy zápas skončil vítězstvím Brazílie nad Uruguayí 2:1, se zástup již rozptýlil. Nicméně na jiném místě v Belo Horizonte skupina maskovaných mladíků rozbila výkladní skříně prodejny aut a obchod zapálila.

V ostatních městech byly ve středu protesty mnohem klidnější, a to díky tomu, že Senát předtím odmítl návrh změny ústavy, který byl jedním z důvodů, kvůli nimž od 17. června plní ulice velkých měst desetitisíce lidí. Ústavní dodatek měl omezit pravomoci prokurátorů, což bylo podle kritiků motivováno snahou ztížit trestání korupce.

K protestům se nově hodlají připojit i odboráři. Pět největších odborových svazů v zemi oznámilo, že 11. července uspořádá po celé Brazílii stávku spojenou s blokádami významných komunikací. Mezi požadavky odborářů patří především zkrácení pracovního týdne ze 44 na 40 hodin nebo růst penzí.

Fotbalový šampionát v Brazílii se blíží
Zdroj: brazílie/ČTK
Vydáno pod