Raketa Musudan je připravena k odpalu

Pchjongjang - Jižní Korea a Spojené státy zvýšily stupeň ostražitosti společných vojenských sil v očekávání testovacího odpalu severokorejské rakety středního doletu. Podle Soulu už bylo do rakety Musudan natankováno palivo a střela může být kdykoli odpálena. Mezi Čínou a KLDR byl dnes uzavřen významný hraniční přechod pro turisty. KLDR již dříve varovala zahraniční turisty, aby pro případ války opustili Jižní Koreu.

Podle nejmenovaného jihokorejského vládního činitele by Sever mohl simultánně odpálit i více raket. „Byly zaznamenány rovněž pohyby odpalovacích zařízení pro střely typu Scud (o doletu několika stovek kilometrů) a Rodong (o doletu přesahujícím 1 000 kilometrů),“ konstatoval zmíněný zdroj. Raketa Musudan má dosah 4 000 kilometrů a mohla by zasáhnout Japonsko, Jižní Koreu i americký ostrov Guam.

Společné jihokorejské a americké síly v Jižní Koreji zvýšily ze stupně 3 na stupeň 2 svou ostražitost. Dvojka ve čtyřstupňovém systému Watchcon označuje „životní hrozbu“, jednička platí v době válečného konfliktu. Čtyřka je naopak určena pro mírové období, trojka znamená „významnou hrozbu“.

Jižní Korea v pátek oznámila, že KLDR instalovala dvě rakety Musudan na mobilní odpalovací zařízení na východním pobřeží země. Střelu Musudan, která byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu, severokorejský komunistický režim ještě nikdy netestoval. Podle expertů lze start rakety očekávat mezi dneškem a 15. dubnem, na kdy připadá výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena, dědečka stávajícího vůdce Kim Čong-una.

Čínští turisté nesmí do KLDR

Nejmenovaný čínský celní úředník z Tan-tungu uvedl, že cestovní kanceláře ode dneška nemohou vozit turisty přes hranice, neboť si to vyžádala severokorejská strana. Pohyb mezi oběma státy za obchodním účelem podle něj nebyl omezen.

Uzavření přechodu potvrdili také zástupci pěti čínských cestovních kanceláří. „Všechny pozemní turistické cesty do Severní Koreje byly ode dneška zastaveny a netušíme, kdy budou znovu obnoveny,“ řekla cestovní agentka v Tan-tungu. „Myslím, že je to kvůli situaci v KLDR,“ dodala.

Hannah Barracloughová, průvodkyně pekingské cestovní kanceláře Koryo Tours, která pořádá letecké zájezdy do Severní Koreje, ale uvedla, že žádné upozornění ani výzvu, aby cesty zastavili, společnost nedostala. „Pro nás podnikání pokračuje jako obvykle,“ řekla.

Čínské úřady už v minulosti několikrát dočasně zastavily cesty do KLDR v dobách, kdy situace na Korejském poloostrově byla napjatá. Cesty cizinců do Severní Koreje jsou přísně omezené a nezávislí cestovatelé bez záštity některé z autorizovaných cestovních agentur prakticky nemají šanci se do KLDR dostat.

Admirál Samuel Locklear
Zdroj: ČT24

Američané jsou připraveni sestřelit rakety z KLDR

Americká armáda je podle svého vedení připravená okamžitě zasáhnout, pokud by ji KLDR ohrozila raketami. Velitel amerických sil v Tichomoří, admirál Samuel Locklear, odpovídal v Senátu na dotazy Johna McCaina ohledně možného zásahu jednoznačně. „Věřím, že jsme oprávněni bránit naše území, bránit Havajské ostrovy, ostrov Guam, a bránit taky naše síly rozmístěné v oblasti a naše spojence.“ Dodal, že Američané jsou schopni zastavit rakety, pokud by je Severní Korea odpálila v nejbližších dnech.

Admirál zároveň ujistil, že americká technika dokáže včas odhalit, kam odpálené rakety míří, a zasáhnout jen v případě nutnosti.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney:

„Od Severní Koreje by bylo moudré, aby se soustředila na rozvoj ekonomiky a pomoc svým lidem. Ti zbytečně trpí, když vláda utrácí za vývoj nukleárních zbraní, místo aby nasytila hladovějící.“

Severokorejci se víc než na válku chystají na oslavy

Ulice severokorejské metropole se spíš než na válku připravují na oslavy největšího svátku země, Kim Ir-senových narozenin. Do zkrášlování města se zapojili příslušníci armády, kteří pokládali pásy trávníků, jež pak zahradníci osazovali květinami a stromy.

Skupinka školáků s košťaty zase mířila k mohutným sochám dvou zesnulých vůdců, Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, aby prostranství před monumenty vyčistila. Hlouček žen v kabátech přehozených přes tradiční korejské kroje spěchal v chladném jarním počasí z nácviku tanečního představení. 

Odhalení sochy Kim Čong-ila
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan