Útočníci z Bruselu cílili na Američany či židy, naznačuje vyšetřování

Hlavním cílem loňského atentátu na bruselském letišti Zaventem byli lidé směřující do USA a také židé. Uvádí to agentura AFP s odvoláním na zdroje z vyšetřování. Stoupenci tzv. Islámského státu Nadžim Laachraoui a Ibrahim El Bakraoui přinesli do terminálu bombu, která zabila 16 lidí. K dalšímu útoku došlo ve stanici metra blízko centrál EU.

Podle zdrojů AFP se vyšetřovatelé dovtípili zřejmého cíle útoku – odbavovací stanoviště pro osoby chystající se na let do USA.

V jedné z kamerových nahrávek je navíc zachycen Laachraoiu mezi skupinou 60 studentů – v jednom okamžiku se podle záznamu náhle rozhodl sledovat dva ortodoxní židy. Za několik sekund už následoval první z výbuchů.

Zdroj znalý vyšetřování označil jako jeden z cílů odbavovací panel americké firmy Delta Airlines. „Víme, že chtěli zasáhnout Američany. Je jasné, že měli konkrétní cíle,“ dodal s tím, že další poznatky ukazují na ortodoxní židy. Další možností byl také úder na cestující z Ruska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi oběťmi byli příslušníci celkem 40 národů. Velmi záhy ale policie začala prošetřovat konkrétní motivaci útoků. „Už krátce po útocích byly náznaky, že se útočníci zaměřili na americké, ruské a izraelské cestující,“ potvrdili agentuře úřady z USA.

To se podle policie potvrdilo i po následném výslechu Mohhameda Abriniho – komplice, který z místa činu po prvních explozích utekl a policie ho dopadla po měsíci.

Zmíněná nahrávka zachycující pronásledování dvou příslušníků chasidského hnutí nebyla nikdy zveřejněna. Právě chasidé jsou nápadně rozeznatelní díky svému tradičnímu oblečení či úpravě vousů a vlasů.

Podle některých zpráv v médiích policisté vypátrali zprávu od El Bakraouiho, kde zmiňuje pravidelné úterní lety z Bruselu do USA, Ruska a Izraele. Vyšetřovatelé ale takový nález nepotvrdili.

Záběr letištních kamer na trojici podezřelých
Zdroj: Belgická policie

Nicméně k útoku došlo právě v úterý (22. března) kolem osmé ráno – tedy krátce předtím, než byly naplánovány odlety do tří zmíněných zemí. Třetí z bomb, která však nevybuchla, policie nalezla poblíž přepážek americké společnosti United Airlines a izraelské El Al.

Vyšetřovatelé okamžitě dali bruselské útočníky do spojitosti se skupinou, která připravovala sérii pařížských atentátů v listopadu 2015. Muži podle všeho mohli přistoupit k útoku poté, co policie o čtyři dny předtím zadržela klíčového muže z Paříže – Salaha Abdeslama.

  • V Bruselu udeřili teroristé 22. března 2016. Nejprve dvojice sebevražedných atentátníků zaútočila v osm hodin ráno v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později se třetí sebevrah odpálil ve stanici metra Maalbeek.
  • Teroristé zabili 32 lidí, dalších více než tři sta lidí bylo zraněno. Za atentáty byla stejná teroristická skupina napojená na Islámský stát, která udeřila v Paříži.

Brusel se potýkal s krvavým útokem namířeným na židovské muzeum v květnu 2014, kdy zahynuli čtyři lidé. Údajný viník Mehdi Memmouche měl kontakty na další důležitou osobu stojící za útoky v Paříži: Abdelhamida Abaaouda.

Mluvčí izraelské diplomacie Emmanuel Nahshon odmítl detaily z vyšetřování komentovat. Podle něj Izrael „veřejně nekomentuje věci týkající se bezpečnosti“. FBI, která na vyšetřování spolupracuje, na otázky agentury nereagovala. Ruští vyšetřovatelé se zase podle svého vyjádření v případu nijak neangažují.