Turecko propustilo z práce v rámci čistek dalších šest tisíc lidí

Turecké úřady propustily z práce v rámci čistek po loňském údajném pokusu o státní převrat dalších více než šest tisíc lidí a zakázaly činnost dalším desítkám organizací. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na oficiální vládní věstník, který byl zveřejněn v noci na sobotu.

Ze zaměstnání bylo propuštěno 2687 policistů, 1699 úředníků ministerstva spravedlnosti, 838 lidí z resortu zdravotnictví a stovky dalších pracovníků z jiných ministerstev. Čistky se dotkly také 631 vysokoškolských pedagogů. Ukončit svou činnost musí také více než 80 sdružení obviněných z aktivity ohrožující bezpečnost země.

Turecké úřady také pohrozily tureckým státním příslušníkům vyskytujícím se v zahraničí, že mohou být zbaveni občanství, pokud se nevrátí do tří měsíců do vlasti kvůli jejich předvolání v souvislosti s pokračujícím vyšetřováním puče.

Od červencového pokusu o převrat, při kterém zahynulo více než 240 lidí, turecké úřady zadržely, propustily nebo postavily mimo službu už kolem 120 tisíc lidí včetně vojáků, policistů, státních úředníků, novinářů, učitelů, soudců a státních zástupců. Několik tisíc se jich od té doby vrátilo na svá místa. Zhruba 41 tisíc osob čeká ve vazbě na začátek svého soudního procesu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters

Turecká vláda obviňuje z odpovědnosti za pokus o převrat hnutí muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v exilu ve Spojených státech. Duchovní to popírá a tvrdí, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mohl převrat zorganizovat sám, aby si upevnil moc v zemi.