Přípravy na Trumpovu inauguraci pokračují. Ve Washingtonu ji budou sledovat statisíce lidí

Události: Přípravy na Trumpovu inauguraci pokračují (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se po útocích v Berlíně nebudou upravovat bezpečnostní opatření k lednové inauguraci prezidenta Donalda Trumpa, která jsou podle ministerstva dostatečně přísná už teď. Přípravy na inauguraci pokračují i během svátků.

Všichni muži, kteří stáli v čele Spojených států za poslední dvě století, alespoň jednou navštívili kostel svatého Jana. Proto se mu také přezdívá kostel prezidentů. Den, kdy bude do úřadu prezidenta uveden Trump, by tak měl začít právě tady.

Po bohoslužbě se stále ještě jen zvolený prezident Trump přesune do Bílého domu, který od kostela dělí jen park. Tam podepíše několik dokumentů a zamíří ke Kapitolu. Cestou bude míjet statisíce lidí. A také řadu dočasných vysílačů pro mobilní telefony, kterými firmy kvůli inauguraci zlepšují pokrytí.

Hlavní část ceremonie se odehraje před Kapitolem, kde Trump 20. ledna přesně v poledne složí slib. Hymnu zazpívá Jackie Evanchová, vítězka soutěže Amerika má talent.

Pensylvánská třída spojuje Kapitol s Bílým domem o téměř 4 kilometry dál. V lednu při inauguraci tu nebudou žádná auta, ale naopak po obou stranách přibudou lidé. Právě tudy projede v tu dobu už prezident Trump, a pokud půjde – a to doslova – ve šlépějích svého předchůdce, možná na chvíli opustí auto a projde se po novém asfaltu pěšky.

Dokážete si představit, že plánovat událost pro statisíce diváků v hlavním městě a miliony dalších, kteří se budou dívat po celém světě, je velkolepý projekt.
Bradley Becker
velitel vojenské části příprav inaugurace Donalda Trumpa

Poslední zastávkou budou dočasné tribuny před Bílým domem, odkud bude Trump několik hodin sledovat průvod kapel, vojáků a zástupců nejrůznějších spolků. Odpoledne pak vstoupí do Bílého domu hlavním vchodem a osmiletá éra Baracka Obamy skončí.

  • Úspěšný byznysmen, stal se miliardářem zejména podnikáním v realitách (hotely, kasina, golfová hřiště). Počátkem 90. let čelil bankrotu svého impéria, měl miliardové dluhy. Dokázal se ale vrátit do podnikatelské špičky. Zapojil se také do pořádání soutěží o titul Miss, vedl velmi sledovanou reality show The Apprentice (Učeň). Napsal či spolunapsal několik knih, které se staly bestsellery. V nich se věnoval například tomu, jak dosáhnout úspěchu, jak vést obchodní jednání, jak myslet ve velkém (Think Big) či tomu, jak učinit Ameriku opět silnou. 
  • Podnikatel byl patnáct let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou. Ze třech manželství má pět dětí. 
  • Trump byl členem Republikánské strany před rokem 1999, pak v letech 2009 až 2011 a od roku 2012. V letech 1999 až 2001 byl členem Reformní strany, v letech 2001 až 2009 Demokratické strany a v letech 2011 až 2012 byl nezávislý.
  •