Peníze i bez práce Švýcaři v referendu jasně odmítli

Švýcaři v referendu jasně zamítli návrh, aby jejich země jako první na světě zavedla garantovaný státní příjem pro všechny občany. Ten měl být podle návrhu 2500 franků (asi 61 tisíc korun), a to pro nezaměstnané i pracující. Proti se podle konečných výsledků postavilo 76,9 procenta voličů.

Iniciátoři návrhu nicméně hovoří o senzačním úspěchu. Podpořilo je 23,1 procenta voličů, což je podle nich mnohem více, než se čekalo. „Znamená to, že diskuze pokračuje, a to i v mezinárodním měřítku,“ uvedli autoři návrhu.

Návrh předpokládal, že každý dospělý Švýcar, nehledě na výši platu, dostane od státu měsíčně asi 2500 franků (61 tisíc korun) a každé dítě 625 franků (15 300 korun). Naopak důchody, podpora v nezaměstnanosti či jiné sociální dávky a příspěvky by byly zcela zrušeny. Výpočet částky vycházel z vysokých nákladů na život v alpské konfederaci.

Pobírat zaručený měsíční příjem od státu by v případě schválení měli nejen Švýcaři, ale i cizinci žijící v zemi nejméně pět let, a to opět bez ohledu na to, zda pracují, či nikoli.

Návrh na zaručený příjem získal 100 tisíc podpisů, potřebných pro předložení k všelidovému hlasování. Už předem se mu ale nedávaly příliš velké šance. Agentura AFP připomněla, že Švýcaři v roce 2012 odmítli i prodloužit si placenou dovolenou ze čtyř na šest týdnů v obavě ze ztráty konkurenceschopnosti země proslulé vysokou pracovní morálkou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návrh reaguje na rostoucí nezaměstnanost, říká jeden z autorů

„Je to sen, který existuje již dlouho, ale nyní se stal nepostradatelným vzhledem k rostoucí nezaměstnanosti způsobené robotizací,“ vysvětlil jeden z otců návrhu Ralph Kundig. Podle příznivců garantovaného příjmu by se lidé díky finanční jistotě také mohli věnovat skutečně významným věcem, naplnění svých hodnot či se více podílet na veřejném životě.

Změna by podle nich měla přínos pro trh, zaměstnanci by se totiž nemuseli bát o pracovní místo, mohli by pružněji hledat nové zaměstnání či získat silnější pozici k vyjednáváním o platových podmínkách. Poskytovatelé špatně placené práce by museli reagovat a nabídnout odpovídající mzdu.

Ekonom Lukáš Kovanda: Garantovaný příjem je dlouhodobě neúnosná zátěž (zdroj: ČT24)

Utopie, říkají odpůrci garantovaného příjmu

Většina politiků, a to ani z řad levice, takovouto sociální reformu ale nepodporovala. Kritici návrh označovali za utopický nesmysl a tvrdili, že lidé díky jistotě státních peněz přestanou pracovat, což nenapravitelně poškodí švýcarské hospodářství. „Je to starý sen, tak trochu marxistický. Je v něm spousta dobrých úmyslů, ale žádné ekonomické myšlení,“ uvedl ekonom Charles Wyplosz.

O zavedení zaručeného příjmu se uvažuje i jinde. Finská vláda chce myšlenku otestovat na skupině 8000 lidí s nízkým příjmem. V nizozemském městě Utrecht se má experiment rozběhnout v lednu 2017.

Voliči naopak v referendu schválili revizi azylového zákona, která by měla výrazně urychlit azylové řízení. Odsouhlasili také používání preimplantační genetické diagnostiky.