Turecký velvyslanec: Samková by za urážku islámu měla být stíhaná

Rozhovor s tureckým velvyslancem na téma islám a terorismus (zdroj: ČT24)

Islám není možné spojovat s terorismem a slovní útoky na toto náboženství by měly české orgány stíhat. V rozhovoru s redaktorem ČT Lukášem Dolanským to řekl turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali. Narážel tak na projev právničky Kláry Samkové z minulého týdne ve sněmovně, kvůli kterému opustil sál. Samková na semináři podle něj urážela islám. Bigali proto spolu s dalšími velvyslanci posoudí, zda na ni nepodá trestní oznámení.

  • Bývalá členka Bloku proti islámu a současná právnička Klára Samková na semináři s názvem „Máme se bát islámu?“ řekla, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. „Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ uvedla. S islámem je podle ní třeba naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření. Seminář proběhl ve sněmovně 18. května.

Rád bych s vámi mluvil o incidentu v parlamentu minulý týden během semináře o islámu. Proč jste odešel?

Byl to velmi nešťastný incident. Jedna z účastnic semináře použila spojení urážející islám. Já jako předseda Organizace pro islámskou spolupráci Prague Group jsem byl na semináři spolu s několika dalšími velvyslanci. Očekávali jsme důstojnou diskuzi o islámu a chtěli jsme vysvětlit, že teroristické organizace nereprezentují islám. Ale byli jsme šokováni a znechuceni slovy této ženy. Myslím, že má předsudky vůči islámu. Nečekali jsme taková tvrzení.

Chtěl bych říct, že urážení islámu, stejně jako jiných náboženství, je trestný čin v evropské i české legislativě. Pokud se podíváte na mezinárodní právní nástroje, jako je Evropská úmluva o lidských právech nebo Všeobecná deklarace lidských práv OSN, všude uvidíte, že urážení víry je trestné.

Na druhé straně je ale ve stejných dokumentech právo svobody slova.

Ano, svoboda slova je velmi důležitá, ale má své limity. Každý se může vyjadřovat podle svého uvážení, ale bez urážení víry někoho jiného. Tak tomu je podle mezinárodního práva.

Nedal jste těm slovům větší význam právě tím, že jste odešel ze sálu?

Ne. Odešel jsem s mými kolegy na protest proti těmto velmi urážlivým slovům. Nechtěl jsem dál poslouchat tyto neobhajitelné názory.

Mluvil jste o potrestání. Myslíte si, že by měla být potrestána? Postavena před soud?

Státní zástupci v České republice by měli zahájit vyšetřování, měli by se tím zabývat.

Klára Samková
Zdroj: ČT24/13. komnata Kláry Samkové

Chystáte se pro to něco dělat?

Nemáme nic takové připraveného. Ale budeme to spolu s kolegy vyhodnocovat. Ale takové veřejné chování je trestné. V každé demokratické zemi by to státní zástupci měli řešit sami od sebe.

Řekl bych, že tato vyjádření nejsou jediná. Slyšeli jsme například od českého prezidenta, že umírněný muslim je stejný protimluv jako umírněný nacista.

To je také neakceptovatelné a nezodpovědné. Je nemyslitelné přirovnávat islám k nacismu a komunismu.

I navzdory tomu, že zde existuje svoboda slova?

Ano. Jak už jsem řekl dříve. Svoboda slova musí mít své hranice. Srovnávat islám, který je náboženstvím 1,6 miliardy lidí na celém světě, s nacismem nebo komunismem není možné. Ani křesťanství nebo judaismus nemůžete k těmto ideologiím přirovnávat. Islám není ideologie, ale náboženství jako každé jiné.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ale chápete strach některých lidí z islamismu, něčeho, co souvisí s islámem?

Ano. Rozumím strachu evropské veřejnosti, musíme ale rozlišovat mezi islámem a radikálním islámem. Terorismus a islám nemohou být používány dohromady. Al-Káida, Daesh, Boko Haram, an-Nusra, tyto teroristické organizace a další rozhodně nereprezentují islám. Ty nejvíc škodí islámu.

Rozumím, ale vidíme tu radikalizaci muslimů napříč Evropou. To je proč se ptám, jestli chápete ten strach.

Ano, jak jsem říkal, rozumím tomu. Ale musíme to oddělovat a bojovat proti tomu společně. Terorismus nemá žádné náboženství. Je to jen terorismus. Celý svět musí společně s touto hrozbou bojovat.