Makedonie začala stavět plot na hranici s Řeckem

Makedonie začala na hranicích s Řeckem stavět plot, který má zabránit migrantům v nekontrolované cestě po jejím území. Bariéra, které je podobná té, která stojí na maďarských hranicích, je vysoká téměř tři metry. Sto kilometrů žiletkového plotu dostala Makedonie právě od Maďarska.

Makedonie leží na takzvané balkánské trase, kudy z Turecka přes Řecko proudí do země tisíce migrantů. Poté pokračují přes Srbsko a Chorvatsko do Slovinska, které na vnějších hranicích schengenského prostoru rovněž vybudovalo bariéry. Ploty či bariéry kvůli přílivu migrantů vybudovalo na svých hranicích se Srbskem a Chorvatskem také Maďarsko.

Makedonský plot má podle mluvčího vlády pomoci „regulovat proud lidí směrem ke kontrolním bodům pro jejich registraci“.

„Umožníme průchod lidem přicházejícím z regionů zasažených válkou, jako jsme to činili dosud,“ slíbil vládní mluvčí Aleksandar Gjorgjiev.

Policie použila proti uprchlíkům paralyzující granáty

Zhruba 250 uprchlíků, kteří se proti vůli úřadů snažili překročit hranici, začalo na makedonské policisty házet kameny. Policie proti nim zasáhla na řeckém území a použila paralyzující granáty.

Jeden z migrantů byl zase zasažen elektrickým proudem, když se pokoušel vylézt na vlak a dotkl se drátu s vysokým napětím. Dav migrantů pak zaútočil na policejní stanici ve městě Gevgelija. Útočníci poškodili několik policejních vozidel a házeli na policisty kamení. Dva strážci pořádku museli vyhledat nemocniční ošetření.

Policie brání vstupu migrantů na území Makedonie
Zdroj: ČTK/AP/Giannis Papanikos

U makedonsko-řecké hranice se začali hromadit běženci poté, co země před deseti dny rozhodla, že dál bude pouštět pouze lidi prchající z Afghánistánu, Iráku či Sýrie. Příslušníci dalších národů proti tomuto omezení protestují a stovky z nich se ve čtvrtek pokusily proniknout přes hranici násilím.

O chystané stavbě plotu informovaly makedonské úřady už v polovině listopadu. Bezpečnostní rada země v čele s prezidentem tehdy zdůraznila, že jeho vybudování je až poslední možností, která nastane pouze v případě, že jiné země „výrazně omezí“ proud migrantů na své území.