Taliban vydělává na obchodování s opiem miliony dolarů

Kábul - Za loňský rok si vydělalo islámské radikální hnutí Taliban za obchod s opiem a pěstování máku přes 100 milionů dolarů. Příjmy rostly hlavně díky tlaku Talibanu na místní pěstitele. Povstalci vybírali v oblastech, které mají pod kontrolou, od farmářů desetiprocentní daň. V roce 2007 totiž dosáhla hodnota úrody opiového máku v Afghánistánu výše kolem miliardy dolarů.

Talibanci vydělávají i na aktivitách spojených s prodejem opia. Těží hlavně z ochrany laboratoří a doprovodu při přepravě zásilek přes afghánské hranice.

I když bude letos kvůli suchu v Afghánistánu nižší úroda máku než loni, obchodování s opiem to zřejmě neohrozí. Pěstitelé si totiž stačili vytvořit v předcházejících mimořádně úrodných letech zásoby.

„Jen loni se v Afghánistánu vyprodukovalo asi osm tisíc tun opia, zatímco konzumenti ve světě spotřebovali zhruba polovinu. Zbytek zůstal jako rezerva a je někde uskladněn,“ zdůraznil António Maria Costa, který stojí v čele Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC).

Zisky z obchodu s opiem využívají Talibanci k financování svých bojových operací. Většina zbraní, které hnutí vlastní, je tak placeno penězi vydělanými z prodeje drog.