Muammar Kaddáfí je mrtev

Syrta – Bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí zemřel poté, co ho libyjští povstalci dopadli. Kaddáfí se snažil uprchnout ze Syrty, na jeho konvoj ale letecky zaútočily jednotky NATO. Bývalý libyjský vůdce byl při útoku zraněn, povstalci ho zadrželi, jenže Kaddáfí později zraněním podlehl. Informaci potvrdil ministr informací povstalecké vlády Mahmúd Šamam i Přechodná národní rada v Benghází. Kaddáfího smrt už potvrdila i libyjská televize.

Povstalci zajali Kaddáfího v Syrtě, kterou dnes po dvou měsících obléhání dobyli. Kaddáfí se snažil ze Syrty uprchnout, konvoj směřoval na západ. Jednotky NATO ale na konvoj letecky zaútočily. Zasáhly celkem čtyři vozy. Při útoku byl podle povstalců Kaddáfí zraněn. Povstalci poté konvoj zadrželi a obklíčili. „Je dopaden. Je zraněn na obou nohách, teď ho převážíme do nemocnice,“ uvedl člen Národní přechodné rady v telefonickém rozhovoru pro Reuters. Později ale Kaddáfí zraněním podlehl.

Verze o Kaddáfího smrti se různí

Kolem způsobu Kaddáfího dopadení zatím panují nejasnosti. Podle jedné verze byl údajně zadržen při přesunu v konvoji ze Syrty směrem na západ. Podle jiných zpráv se před dopadením ukrýval v jámě v Syrtě. Ministr informací v přechodné vládě Mahmúd Šammám řekl, že povstalci zaútočili na dům, kde se libyjský vůdce skrýval. Kaddáfí se prý pokusil o útěk. Podle jiné verze byl dopaden po přestřelce s povstalci, když se skrýval v kanalizačním potrubí. Při přestřelce byl prý Kaddáfí zraněn, podle prvních zpráv na obou nohou; později povstalecké zdroje hovořily o vážných zraněních, kterým posléze podlehl.

„Sdělujeme světu, že Kaddáfí zemřel v rukou revolucionářů,“ prohlásil mluvčí NTC Abdal Háfiz Ghúga. „Je to historický moment, je to konec tyranie a diktatury,“ dodal. Podle prohlášení NTC bylo Kaddáfího tělo z bezpečnostních důvodů převezeno na tajné místo. Arabská média uvedla, že dorazilo do Misuráty a bylo umístěno do tamní mešity.

NATO oznámilo, že blízko Syrty zaútočilo na konvoj vozidel, ovšem zatím nepotvrdilo, že by byl na místě i Kaddáfí.

Komentátor libyjské televize: „Je to ještě menší než odvodňovací kanál. Úkryt ve stoce dokazuje, že to byla krysa.“
Abdul Hakím Belhadž, předseda povstalecké vojenské rady: „V tuto chvíli mohu na základě informací, které jsem právě obdržel, potvrdit, že byl zabit. Kaddáfí byl dopaden mrtvý. Zabili ho Libyjci.“
Ádel Samír, svědek Kaddáfího dopadení: „Dostali jsme se k vůdci, chytili jsme a střelili jsme po něm. Kdosi na něj vystřelil z devítimilimetrové zbraně.“

Zemřeli i Kaddáfího synové Mutasim a Sajf Islám

Při útoku na konvoj zemřel i velitel Kaddáfího ozbrojených sil Júnis Džábir. Zajat byl i bratranec a poradce libyjského vůdce Ahmed Ibrahím a jeho mluvčí Musá Ibrahím. V Syrtě byl zabit i Kaddáfího syn Mutasim.

Podle televize Al-Arabíja je mrtev i další Kaddáfího syn, Sajf Islám. Libyjská státní televize informovala, že jeho tělo bylo spolu s tělem jeho bratra Mutasima převezeno do nemocnice v pobřežní Misurátě. Povstalecký ministr spravedlnosti Muhammad Aladží dříve informoval, že Sajf Islám byl postřelen do nohy a je v nemocnici.

Dobytí Syrty znamená faktické vítezství povstalců

Syrta odolávala ofenzivě skoro tři měsíce po dobytí Tripolisu. Jako Kaddáfího rodiště má pro přechodnou vládu velký symbolický význam. Po jejím dobytí a dopadení svrženého vůdce chtěla přechodná vláda vyhlásit definitivní vítězství. „Toto vítězství bude dokončením osvobození Libye. Vyzýváme Libyjce, aby byli zodpovědní a chránili všechna města. Musíme naší zemi zajistit bezpečnost a stabilitu,“ řekl vojenský velitel v Tripolisu Abdulhakim Belhadž.

Libye je pod dnešku na nohou. V hlavním městě Libye Tripolisu propukly po smrti svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího oslavy. Slaví se i v dalších velkých městech jako Misuráta. Po dopoledním dobytí Syrty se lidé radují i tady. V zemi vlají povstalecké vlajky.

Boje v Libyi

Arabské jaro nakonec dorazilo po Tunisku a Egyptě i do Libye. První větší demonstrace proti režimu Muammara Kaddáfího vypukly 15. února na východě země. Povstalci už 27. února zformovali takzvanou Přechodnou národní radu (NTC), která postupně začala organizovat protesty. Ty ale plukovník Kaddáfí tvrdě potlačoval.

Nakonec mezi povstalci a Kaddáfího vojáky propukl ozbrojený střet. Obětí přibývalo a Západ začal diskutovat o případném zásahu v Libyi, 17. března pak Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která zřídila nad Libyí bezletovou zónu. O dva dny později pak poprvé v Libyi zaútočily francouzské letouny, začala tak vojenská operace západních států, které od 31. března velí NATO.

Postupně začali povstalci za podpory Severoatlantické aliance ovládat bašty Kaddáfího režimu. Tripolis dostali pod kontrolu 22. srpna, dnes si pak podmanili poslední větší centrum Kaddáfího odporu Syrtu.