Britská hvězda přišla po pedofilním skandálu o pověst i o náhrobek

Londýn - Přes noc zmizel ze hřbitova náhrobek jednoho z nejslavnějších britských bavičů a moderátorů Jimmyho Savila. Rodina ho nechala odstranit poté, co vyšlo najevo, že během své 50 let trvající kariéry v BBC opakovaně zneužíval malé dívky. Politici požadují vyšetření skandálu.

Sir Jimmy Savile byl častým hostem královských oslav, přebíral ocenění od premiérů a od královny dostal rytířský titul. Jeho smrt v 84 letech vzbudila v Británii ohromný ohlas, jeho pohřeb sledoval celý národ. Savile byl pohřben ve zlaté rakvi v úhlu 45 stupňů, aby se mohl „dívat“ na moře. Rodina mu nechala vytvořit ohromný náhrobek s nápisem „Dokud to trvalo, bylo to fajn“.

Pro desítky lidí kolem to spíš byla noční můra. „Měl na klíně jednu holku a strčil jí ruku pod sukni a do kalhotek. Byla ze školy v Duncroftu, bylo jí čtrnáct a byly jsme kamarádky,“ vzpomíná Karin Wardová.

Náhrobek Jimmyho Savila
Zdroj: ČT24

Výpověď několika údajných obětí spustila lavinu. Začaly se hlásit další a další ženy, včetně muže, kterého měl Savile zneužít v devíti letech. „Je jasné, že Savile měl sexuální zálibu v dospívajících dívkách,“ potvrdil vyšetřující policista.

Vzápětí se objevily i spekulace o tom, jestli samotná BBC nepřivírala nad skandálním chováním svých zaměstnanců oči. „Jasně, že měl rád ženy. Každý chlap s krví v žilách měl rád mladé holky,“ tvrdí nejlepší přítel Jimmyho Savila Howard Silverman.

Televizní producent Paul Gambaccini uvedl, že Savile vyhrožoval, že pokud někdo zveřejní jeho sexuální zálibu, okamžitě přestane posílat peníze na charitu.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Právě charitativní činností si excentrický Savile získal přízeň mocných i obyčejných lidí. Teď od něj pod tíhou a množstvím nových obvinění dávají ruce pryč i ti nejvěrnější fanoušci. A vlastně i rodina, která nechala přes noc z jeho hrobu odstranit monumentální pomník. Čeká ho rozdrcení a smíchání se zeminou. Savile tak zůstane ve své zlaté rakvi v neoznačeném hrobu.