Nezapomeň na chudé, měl papež na mysli při výběru jména

Vatikán - Papež František chce chudou církev a církev pro chudé. Prohlásil to při dnešním setkání s novináři ve Vatikánu, na kterém také přiblížil chvíle, kdy byl zvolen. Papež prý ihned věděl, že se bude jmenovat František. Vnuknul mu to kardinál, který seděl vedle něj. Jakmile hlasy překročily potřebnou dvoutřetinovou většinu a ozval se potlesk, kardinál Bergoglio si pomyslel, že František je člověk míru. „Tak do mého srdce vstoupilo toto jméno,“ řekl na dnešním setkání s novináři.

Právě papežovo jméno souvisí i s tím, jak by chtěl katolickou církev vést. Právě František z Assisi, podle které si dal nový papež jméno, „byl člověk chudoby, člověk míru, člověk, který miluje a ochraňuje stvoření“. A taková by měla být podle nového papeže i sama církev. 

„Církev má sdělovat pravdu, dobrotu a krásu, je jejím zosobněním. Všichni jsme byli povoláni k tomu, ne abychom prezentovali sami sebe, ale abychom hlásali pravdu, dobro a krásu,“ řekl papež.   

Hadrián nebo Klement? Jen vtipy.

Zároveň František popsal, jak si vlastně jméno vybral. Jakmile bylo jasné, že získal potřebný počet hlasů, naklonil se k němu kardinál, který seděl hned vedle, objal ho a řekl: „Nezapomeň na chudé.“

„Ta slova mě oslovila. Pomyslel jsem hned na Františka z Assisi,“ řekl papež novinářům. 

Když byly sečteny všechny hlasy a on měl skutečně oznámit své jméno, zaznívaly prý mezi kardinály ještě vtipy, že by mohl být Hadrián, protože to byl reformátor a církev by se měla reformovat. Někdo také navrhl Klementa, čímž by se prý nový papež postavil proti Klementovi XIV., který v roce 1773 rozpustil jezuitský řád.

Nový papež František příští sobotu navštíví svého předchůdce Benedikta XVI. Za Benediktem XVI. se papež vydá helikoptérou do papežského letního sídla Castel Gandolfo na jižních svazích Říma, kde nyní jeho předchůdce přebývá. Oba muži by spolu měli poobědvat. Setkání současného i bývalého papeže proběhne v soukromí. 

František se také příští týden setká s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou, kterou v minulosti kritizoval. Papež rozhodl, že zatím také zůstanou na svých postech všichni vysocí úředníci Vatikánu, protože nyní nevidí potřebu změn. 

„Svatý otec si nyní chce před nějakým (novým) jmenováním či konečným potvrzením dát určitý čas na rozmyšlenou, modlitbu a dialog,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení Vatikánu. Členové kurie podle textu zůstanou prozatímně na svých postech, dokud se nerozhodne jinak.