Ve Venezuele jde do tuhého: Dochází toaletní papír

Caracas - Po mléku, máslu, kávě a mouce v těchto dnech docházejí ve venezuelských obchodech i zásoby toaletního papíru. Stejně jako v případě potravin i v kauze hygienických potřeb vláda obviňuje z nedostatku opozici a privátní sektor. Ministerští úředníci slíbili, že přivezou z ciziny aspoň 50 milionů rolí.

Toaletní papír v některých obchodech chybí úplně, z ostatních bleskově mizí. Potřební si pomáhají, jak mohou. Řada rodin shání role papíru několik týdnů. Podobnou situaci prý nepamatují v zemi desítky let.

Podle ekonomů je skutečným důvodem výpadků vládní cenová regulace. Ve snaze zpřístupnit základní zboží nemajetným vláda nového prezidenta Nicoláse Madura drží ceny pod státní kontrolou. „Státem regulované ceny, které jsou nižší než ceny tržní, vždy vedou k nedostatku, jak tomu kdysi bývalo v Sovětském svazu,“ tvrdí Steve Hanke z univerzity Johnse Hopkinse.

Venezuelané skupují poslední toaletní papír
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Maduro, který se nedávno stal nástupcem zakladatele venezuelského socialismu Huga Cháveze, viní z napětí na trhu protivládní síly a privátní sektor, které se prý snaží destabilizovat poměry a svrhnout vládu. Ta chce řešit situaci dovozem 760 000 tun potravin a vagónů toaletního papíru.

Papír zajistí revoluce

Ministr obchodu Alejandro Fleming řekl, že za nedostatek toaletního papíru může „nadbytečná poptávka“ vyvolaná kampaní nepřátelských médií. Normální spotřeba se podle ministra pohybuje kolem 125 milionů rolí měsíčně, nynější poptávka je prý o 40 milionů rolí vyšší. „Revoluce ale občanům toaletní papír zajistí, zásobíme trh tak, že se situace zklidní,“ slíbil Fleming. „Dovezeme 50 milionů, abychom ukázali, že nás provokatéři nezlomí.“

Venezuela se potýká s nedostatkem toaletního papíru (zdroj: ČT24)
Vydáno pod