Komunisté s SPD chtějí referendum o odchodu z EU. Ostatní volební lídři byli v Superdebatě proti

Komunistická strana a Svoboda a přímá demokracie mají zájem o jednorázové referendum, ve kterém by občané rozhodovali o vystoupení Česka z Evropské unie. Obě strany to potvrdily v Superdebatě České televize. Občanští i sociální demokraté, lidovci, Starostové a nezávislí, Zelení, Piráti, ANO i TOP 09 se postavili proti.

O potenciálním nebezpečí tuzemských voleb pro jednotu Evropské unie v uplynulých dnech referovala přední světová média. Podle elitního německého magazínu Die Zeit mohou vyhrát lidé, kteří šíří strach před otevřenou Evropou, americký Washington Post publikoval text s titulkem „Trumpovský směr v politice. Antiimigrantský miliardář na vzestupu“ a Foreign Policy varovala před tím, že se Česko může stát obětí dezinformační kampaně Ruska.

Hosté Superdebaty, která v předvečer voleb uzavřela sérii politických diskusí České televize, ovšem odklon Prahy od evropského spolku většinově odmítli.

Zelení chtějí do pevného jádra i eurozóny

„Po těchto volbách může být ve hře referendum o vystoupení z Evropské unie,“ varoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsme přesvědčeni, že musíme zůstat v rychlém pruhu Evropské unie, abychom našim dětem a vnukům nepřipravili podobný osud, jaký mají dnešní obyvatelé Ukrajiny, kteří k nám jezdí za prací a za bezpečím.“

Zájem na české přítomnosti v jádru evropského společenství i v eurozóně deklarovali Zelení. „Je zásadní, jestli ukončíme zaostávání a přešlapování na místě a jestli začneme zemi modernizovat. Je zásadní otázka, jestli příští funkční období Česká republika přistoupí k euru, jestli zůstaneme součástí jádra Evropské unie,“ uvedl předseda strany Matěj Stropnický.

„Nebudu hlasovat pro návrh na jednorázové referendum o vystoupení z EU,“ oznámil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Kdyby někdo přišel s tím, že by mělo proběhnout, pojedu do měst a obcí, a budu lidem říkat, že bych nechtěl, abychom se podíleli na fragmentaci Evropy a octli se v situaci, ve které jsme byli v roce '38 a '39. Věřím, že najdu dost lidí, které přesvědčím.“

„Doufám, že najdeme konsensus na tom, aby Česká republika zůstala zakotvená v mezinárodních strukturách Evropské unie a NATO, protože ty přinesly nebývalou prosperitu a bezpečnost,“ doplnil volební lídr Starostů Jan Farský a dodal, že doufá, že ve volbách nevyhrají antisystémové strany, které by o opouštění západních organizací usilovaly.

Superdebata volebních lídrů (zdroj: ČT24)

ODS i Piráti: Zůstaňme v Unii

K evropskému projektu se přihlásila i občanská demokracie, třebaže někteří její zástupci (například Václav Klaus mladší) po opuštění Unie v minulosti volali. „Naše budoucnost je v Evropské unii a chceme se podílet na reformě Evropské unie, a aby v ní Česká republika hrála aktivní roli,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Zprávy o váhavém postoji k Evropské unii dementoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Referendum o vystoupení z EU odmítneme. Pirátská strana nikdy nechce vystupovat ani z Evropské unie. V případě NATO i EU je míra shody naprosto většinová.“

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se proti referendu postavil rovněž a souběžně s ním odmítl i možnou povolební spolupráci s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které po odchodu volá. „Pan Okamura má strategii, kdy straší lidi, a my nechceme skončit tak, že zase budeme na hranici Německa a Rakouska čekat na německého a rakouského pasováka na razítko,“ řekl.

Okamura: Jsme prostě vlastenci

Pro plebiscit o pokračování českého členství v evropském spolku se tak nakonec vyslovil jen Okamura – a komunisté. „Považuju za normální, a ne antisystémové, že chceme odmítnout diktát Bruselu a že jsme prostě vlastenci,“ konstatoval lídr SPD, který posilování prvků přímé demokracie dlouhodobě prosazuje.

„Jediné referendum, které se tady konalo, bylo o vstupu do Evropské unie. Proč bych měl odmítnout jednorázové referendum ve chvíli, kdy bychom nedosáhli toho, že tady je obecné referendum?“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip s odkazem na chybějící zákon, který by pravidla pro všelidová hlasování nastavoval.

Do Superdebaty byli představitelé politických stran a hnutí pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.