Moskva si předvolala českého diplomata. Nelíbí se jí kritika útoku na ukrajinskou Hrozu

Ruské ministerstvo zahraničí si tento týden předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby protestovalo proti postoji Prahy k nedávnému útoku na ukrajinskou obec Hroza. Na svém webu to napsala ruská diplomacie. Černínský palác schůzku potvrdil.

Při vzdušném úderu na Hrozu zahynulo podle ukrajinských úřadů přes padesát lidí a Kyjev viní z útoku ruské invazní síly. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si kvůli úderu před několika dny předvolal na úřad ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo obvinění invazních sil z útoku na Hrozu za „výmysl“ a českému diplomatovi podle svých slov sdělilo ruský postoj k situaci kolem Ukrajiny. Českým velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku.

Ruská diplomacie si stěžovala na „roli Česka v ukrajinském konfliktu“, jak Moskva popsala svou agresi do sousední země, dále na aktivní podporu Prahy Kyjevu „s cílem uštědřit Rusku strategickou porážku“ a na poskytování zbraní Ukrajině. „Přispívá to k pokračování konfliktu a destabilizaci celého regionu,“ tvrdí ruské ministerstvo.

„Můžeme potvrdit, že náš diplomat měl v tomto týdnu schůzku na ruském ministerstvu zahraničí,“ řekla vedoucí oddělení komunikace s médii českého resortu zahraničí Mariana Wernerová. „Obsah nebudeme komentovat,“ dodala.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyslal terénní tým, aby vyšetřil vzdušný úder na Hrozu. OHCHR také uvedl, že střelu pravděpodobně vypálilo Rusko, ale že je třeba útok vyšetřit.

Stejně jako v jiných případech i u Hrozy Kreml popřel, že by za útokem stál. Moskva dlouhodobě popírá, že by na Ukrajině záměrně cílila na civilisty, ale mnoho jich zemřelo při ruských útocích, které zasáhly mimo jiné obytné oblasti, energetická, přístavní nebo obilná zařízení.

Ukrajinská prokuratura a tajná služba SBU mají podezření, že ruský útok pomohli koordinovat dva místní obyvatelé, kteří po loňském osvobození vsi, ležící nedaleko Kupjanska, uprchli do Ruska.