Zelenskyj potvrdil zahájení protiofenzivy. Musíte věřit naší armádě, vzkázal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé potvrdil, že vojáci zahájili ofenzivu proti ruským okupačním silám. Poslední územní zisky hlásí jednotky bojující u Bachmutu. Podle mluvčího ukrajinského východního uskupení postoupily o necelý kilometr a půl. Britská rozvědka mluví i o několika prolomeních ruské první linie v Záporožské oblasti.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)
0:00

On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

23:39

Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

22:54

Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

"Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

„Jsem denně v kontaktu s našimi veliteli různých směrů –⁠ Syrským, Tarnavským, Moskalevem, Najevem, Zalužným. Všichni jsou nyní pozitivní. Tak to řekněte Putinovi,“ prohlásil ukrajinský prezident s odkazem na slova ruského vládce o neúspěchu ukrajinských útoků.

„Z mého pohledu probíhají na Ukrajině protiofenzivní obranné akce. V jaké fázi, podrobně neřeknu. A myslím, že to pocítíme,“ dodal. Zelenskyj také zdůraznil, že lidé nemají důvěřovat Telegramu a Putinovi. „Musíte věřit naší armádě,“ řekl.

Ukrajina místy prolomila ruské obranné linie, píše britská rozvědka

Britští zpravodajci tvrdí, že na některých místech ukrajinské jednotky prorazily první ruskou obrannou linii, jinde je jejich pokrok menší. Ruské jednotky si vedly různě: některé provádějí slušné obranné operace, jiné prý poněkud chaoticky ustoupily, a objevuje se stále více zpráv o tom, že Rusové mají ztráty, když se stahují přes vlastní minová pole.

Podle ISW ukrajinské síly v pátek pokračovaly v omezených protiofenzivních operacích u hranice Doněcké a Záporožské oblasti a dosáhly tam určitých taktických zisků. Ukrajinci pozemní útoky podnikali v noci na pátek i během pátku také v Záporožské oblasti a podle ruských zdrojů tam dosáhli zisků, píše ISW.

ISW si všímá také toho, že ruský vůdce Vladimir Putin v pátek řekl, že ukrajinská protiofenziva začala, a přiznal, že ukrajinské ozbrojené síly stále disponují útočným potenciálem. To je rozdíl oproti minulosti, kdy se Kreml snažil ukrajinské operace bagatelizovat.

Ukrajinské vedení stále oficiálně neohlásilo, že dlouho očekávaná protiofenziva začala. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v pravidelném večerním proslovu poděkoval všem vojákům, kteří „se v těchto dnech nacházejí v mimořádně těžkých bitvách“. Řekl také, že se sešel s nejvyššími představiteli armády a mluvili „o ukrajinských defenzivních postupech, o ukrajinských ofenzivních postupech a o ukrajinských ziscích na frontových liniích“.

Klíčová místa ukrajinské protiofenzivy se vykreslí časem, míní vojenský analytik Tomáš Řepa z Univerzity obrany. „Já si myslím, že stěžejní je směr na Melitopol, kde už teď dochází k prorážení prvního pásma ruské obrany,“ odhaduje s tím, že intenzivně se bojuje na mnoha místech a teprve se ukáže, kde a jak dobře se Rusové připravili. „Ukrajinci musí počítat s vysokými ztrátami a už se to také děje,“ dodal v ČT Řepa. Zastává názor, že cesta k vítězství ve válce vede přes Krym.

Bombardování Oděsy si vyžádalo tři mrtvé

Okupanti v noci ostřelovali ukrajinská města. Protivzdušná obrana nad Oděsou sice podle mluvčí jižního velitelství ozbrojených sil Nataliji Humenjukové sestřelila všech osm dronů Šáhed, které na město směřovaly, úlomky strojů ale zasáhly výškovou obytnou budovu a způsobily požár. V důsledku zahynuli tři lidé a dalších šestadvacet utrpělo zranění.

Tlaková vlna vyvolaná výbuchem poškodila několik dalších panelových domů v okolí. Vedle zasažené budovy a dětského hřiště vznikl v zemi kráter široký několik metrů, popsal fotograf agentury Reuters. Mezi zraněnými jsou podle záchranářů tři děti.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan o aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Terčem ruského útoku se v noci stalo také vojenské letiště v Myrhorodu v Poltavské oblasti. Telegramový kanál RBK Ukrajina informuje, že Rusko na toto místo vystřelilo tři rakety Iskander a vyslalo rovněž útočný dron. Byla poškozena infrastruktura letiště a technika, která se na něm nacházela, ale nikdo neutrpěl zranění. Padající úlomky poničily osm rodinných domů a čtyři auta.

Ukrajinská armáda také informovala, že dva drony íránské výroby sestřelila nad Dněpropetrovskou oblastí.

Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo celkem osmi raketami a pětatřiceti drony, uvedla ukrajinská strana. Protivzdušná obrana zničila dvacet dronů a dvě rakety.

Vjačeslav Gladkov, guvernér ruské Bělgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou, prohlásil, že za poslední den při ukrajinském ostřelování jeden člověk utrpěl zranění. V Bělgorodu se na administrativní budovu údajně zřítil dron s nákladem výbušnin, které ale neexplodovaly.

Na jihu Ukrajiny pomalu opadá voda

Nadále pokračují záchranné práce po destrukci Kachovské přehrady. Podle českotelevizního zpravodaje Jana Šilhana už voda i v těch nejhůře zasažených oblastech klesá. Zatopeno ale v různé míře zůstává na tři tisíce domů. Ministerstvo vnitra pohřešuje 27 lidí. Místy je evakuace civilistů velice obtížná, protože voda zaplavila například jedinou přístupovou cestu do vsi.

Spoléhat se tak záchranáři musejí na dopravu na lodi, popřípadě vzduchem – drony kupříkladu používají k distribuci pitné vody k lidem uvězněným na střechách. Podle agentury Ukrinform se podařilo celkem evakuovat 2588 lidí, přičemž do záchranných operací se zapojilo na čtrnáct set. Podle Šilhana evakuace potrvají ještě několik dní.

Záchranné práce komplikuje ruské ostřelování. Šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin řekl, že kvůli ruské dělostřelecké palbě bylo třeba přerušit evakuaci ze zaplavených míst na pravém břehu Dněpru. V Chersonu utrpěli zranění dva muži. „Jde o dobrovolníky pomáhající lidem zasaženým záplavami. Byli převezeni do nemocnice,“ přiblížil Prokudin.

Jakmile voda opadne, úřady chtějí prioritně likvidovat uvolněné miny, které valící se voda z Kachovské nádrže nekontrolovaně roznesla na obrovské ploše.

Studené odstavení záporožské elektrárny

Ukrajinská společnost Ukrenergo v pátek pozdě večer informovala, že pracovníci Záporožské jaderné elektrárny do stavu „studeného odstavení“ uvedli poslední fungující reaktor. Kvůli zničení Kachovské přehrady, které mělo za následek pokles hladiny v chladící nádrži u elektrárny, není komplex podle Ukrenerga „v přímém ohrožení“.

Ke čtvrtečnímu odstavení posledního reaktoru společnost kromě destrukce hráze Kachovské přehrady přivedlo také ostřelování vedení spojujícího elektrárnu s ukrajinskou energetickou sítí.

Záporožská jaderná elektrárna, největší objekt svého druhu v Evropě, je od loňského března pod kontrolou Rusů, nadále v ní ale pracuje ukrajinský personál. Západní analytici a Rusko uvádějí, že Ukrajina zahájila protiofenzivu a je možné, že se bude pokoušet znovu ovládnout území blízko elektrárny.