USA pošlou Ukrajině rakety dlouhého doletu a techniku v hodnotě dvou miliard dolarů

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,175 miliardy dolarů (asi 47,7 miliardy korun). Obsahovat bude mimo jiné systémy protivzdušné obrany Hawk i nově vyvinuté rakety GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), které mohou být odpalovány i ze systémů HIMARS a mají dolet až sto padesát kilometrů. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil tiskový mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

Rakety GLSDB téměř zdvojnásobí dosah ukrajinských raketových systémů. Taktické balistické střely ATACMS Spojené státy Ukrajině nicméně nadále poskytnout odmítají navzdory ukrajinským slibům, že poskytnuté systémy nepoužijí k útokům na ruské území.

Ryder v pátek na tiskové konferenci uvedl, že USA se ve vojenské pomoci Ukrajině nyní snaží posílit především její schopnost bránit se vzdušným útokům.

Aktuální vojenská pomoc bude obsahovat i další protitankové střely Javelin, které lze odpalovat i z ramene. Ukrajinští obránci je nejen od USA dostali už v prvních týdnech plnohodnotné ruské invaze. Od jejího začátku v únoru loňského roku vyčlenily USA na vojenskou i jinou pomoc Ukrajině téměř třicet miliard dolarů.

Francie a Itálie poskytnou Ukrajině systém protivzdušné obrany SAMP/T

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu a jeho italský protějšek Guido Crosetto se v pátek shodli, že letos na jaře dodají na Ukrajinu systém protivzdušné obrany SAMP/T, informovala o tom agentura AFP. Ministři v pátek ohledně dodávky také dojednali potřebné technické detaily.

SAMP/T, označovaný také jako Mamba, je jediným systémem evropské výroby, který poskytuje ochranu proti balistickým střelám. S dosahem zhruba sto kilometrů dokáže sledovat desítky cílů a až deset naráz jich zasáhnout. Kyjev konkrétně o SAMP/T žádal už loni v listopadu. Je určený primárně k obraně bojiště a vojenských cílů jako letiště a přístavy.

„Systém umožní zemi bránit se před dronovými, raketovými a leteckými útoky,“ uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení po telefonátu obou ministrů.

Francie v posledních dnech také oznámila, že ukrajinské armádě poskytne dalších dvanáct houfnic Caesar a radar Ground Master 200 (GM200) středního dosahu, který je schopný odhalit nepřátelské letadlo na vzdálenost 250 kilometrů, ať už letí nižší rychlostí a v malé výšce jako dron, nebo ve větší výšce a vyšší rychlostí jako bojový letoun.

V úterý francouzský ministr obrany Lecornu po jednání se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem v Paříži uvedl, že Francie pošle sto padesát příslušníků své armády do Polska, aby tam každý měsíc vycvičili až šest set ukrajinských vojáků.