Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl, zůstává ale hluboko pod dřívější úrovní

Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl na 2,5 milionu tun z květnových 1,7 milionu tun, a to díky vyšším dodávkám prostřednictvím přístavů na řece Dunaj. Uvedl to podle agentury Reuters ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. Vývoz obilí ale i přesto zůstává hluboko pod úrovní před začátkem letošní ruské invaze.

Ukrajina je předním světovým vývozcem obilí a rostlinných olejů. Před začátkem letošní ruské plnohodnotné pozemní invaze vyvážela země až šest milionů tun obilí měsíčně. Válka však narušila dodávky přes námořní přístavy, které dříve zajišťovaly většinu exportu. Ukrajina se tak musela zaměřit na vývoz po železnici a přes malé přístavy na Dunaji.

„Od března se nám podařilo zvýšit dodávky přes přístavy na Dunaji na jeden milion tun,“ uvedl Kubrakov. Dodal, že tyto dodávky by se měly ještě zvýšit, a to díky otevření další části delty Dunaje pro plavbu.

Zprovoznění kanálu Bystre, který spojuje hlavní rameno delty Dunaje s Černým mořem, umožnilo opětovné ovládnutí nedalekého Hadího ostrova ukrajinskými silami. Lodě mohou kanál využít při plavbě do ukrajinských říčních přístavů Izmajil, Reni a Usť-Dunajsk. První loď od počátku letošní invaze proplula kanálem 9. července.