Štáb ČT má exkluzivní důkazy o ruské krádeži ukrajinského obilí. Pozoroval loď plující do Turecka

Události, komentáře: Štáb ČT sledoval lodě z Černého moře (zdroj: ČT24)

Jedním z klíčových aspektů okupace Ukrajiny je osud obrovských zásob obilí. Podle Kyjeva ho Rusové od konce února z území, které kontrolují, ukradli už půl milionu tun. Moskva to vytrvale odmítá – přestože množství důkazů nasvědčuje opaku. Několik takových zajistil i zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. Získal záběry nakládání lodě obilím v Sevastopolu, jejího proplutí Bosporem i vykládky v tureckém přístavu vlastněném ruským podnikatelem.

Každá loď, která opouští Černé moře, musí proplout před očima šestnáctimilionového Istanbulu. Málokdo je pozoruje tak bedlivě jako analytik Yörük Isik. Společně se štábem ČT sledoval ruskou nákladní loď Michail Něnašev.

Její vysílač ukazoval, že vyplula z kotviště u pobřeží Ruska. Zřejmě ale lhal. „Jsou odvážní lidé, kteří dokázali vyfotit právě tuto loď, jak je v Sevastopolu nakládána obilím,“ uvedl analytik Isik.

Loď před cestou do Turecka 15. června vyfotil korespondent Rádia Svobodná Evropa v obilném terminálu v Sevastopolu na Krymu, který Rusko okupuje od roku 2014. Dalším důkazem je satelitní snímek z následujícího dne, který České televizi poskytla společnost Planet. Pohled shora ukazuje, že plavidlo je plné obilí.

To vše den poté, co šéf okupační správy Krymu přiznal, že na poloostrov proudí obilí z území Ukrajiny, které kontrolují ruské síly.

„Většinou z okupovaného Sevastopolu lodě přepravují komodity do středomořských zemí včetně Turecka, Sýrie nebo někdy Egypta,“ vysvětlil Isik.

Velvyslanec je přesvědčen o obrovské krádeži

Fotky plavidla prohlížel štáb ČT také s ukrajinským velvyslancem v Turecku Vasylem Bodnarem. Tvrdí, že jeho úřad ví i o dalších lodích, které přepravují obilí vydávané za ruské.

„Když se podíváte na dokumentaci, tak bude s největší pravděpodobností zfalšovaná Rusy a tvrdit, že zboží je z Ruska,“ řekl Bodnar. Podle velvyslance Rusko od začátku invaze z Ukrajiny ukradlo půl milionu tun obilí. Satelitní data ukazují, že destinací většiny podezřelých lodí je Turecko.

„Jsme v kontaktu s tureckými ministerstvy zahraničí a obchodu, všechny informace předáváme regionálním úřadům, policii, žalobcům a věříme, že nějaké rozhodnutí padne brzy,“ dodal Bodnar.

Turecko prý o podvodech neví

Vláda v Ankaře tvrdí, že věc vyšetřuje. Případ, kdy by kradené ukrajinské obilí skončilo v Turecku, ale nezaznamenala. Místní úřady tvrdí, že lodě, které zkoumaly, prý vyrazily z Ruska, odkud měl být také jejich náklad.

Loď Michail Něnašev po proplutí Bosporem zamířila do terminálu u tureckého Iskenderunu. Že je v cíli, prozradila nejen satelitní data, ale také videa, která v přístavu pořídily zdroje České televize. Vedle lodi jsou vidět kamiony, na jednom ze záběrů je jasně patrné, jak z plavidla do vozidel nakládají obilí.

Přístavní terminál patří jednomu z nejbohatších Rusů Viktoru Rašnikovovi, který je na sankčním seznamu EU. Firma majitele magnitogorských železáren obvinění, že obchoduje s kradeným obilím, zatím nekomentovala.