TÉMA

Hadí ostrov

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Při ruském útoku na Lyman zemřelo osm lidí. Plnohodnotné invazi se Ukrajina brání už pět set dní

Ukrajina se už pět set dní brání obnovené ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který se stal jedním ze symbolů odporu. V sobotu dopoledne zaútočili Rusové raketami na Lyman v Doněcké oblasti. Nejméně osm lidí zemřelo, dalších třináct utrpělo zranění. V posledních dnech se opět rozhořely tvrdé boje u Bachmutu, ukrajinským obráncům se zde daří pomalu postupovat.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 16:18|

Rusko vstoupilo do jiné války, než jaká ho čekala. Z chyb se ale poučilo

Rusové v únoru 2022 překvapili svět vlastní neschopností. Armáda, o níž se hovořilo jako o druhé největší síle na světě, nedokázala rychle porazit menšího soupeře a předvedla částečně zpackanou operaci. Důvody však neleží jen v samotné armádě. Ta se sice potýká s mnoha problémy, zůstává však ve světovém srovnání poměrně kvalitní a mohutnou. Ostatně i v počátku války dokázala hlavně na jihu Ukrajiny předvést velmi zručně provedenou operaci a dobýt velké území. Základní příčinou debaklu u Kyjeva bylo, že Vladimir Putin poslal své muže do úplně jiného boje, než který na ně čekal.
19. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 07:02|

Na Ukrajině za den, co v Afghánistánu za měsíc. Západ dohání resty v zásobách munice

Západ se mylně domníval, že dělostřelecká a tanková válka v Evropě už se nebude opakovat, a zmenšil své zásoby zbraní. Podle představitelů NATO je však množství dělostřelectva ve válce na Ukrajině naprosto ohromující. Napsal to list The New York Times (NYT), podle něhož se nyní Spojené státy a Severoatlantická aliance snaží vyzbrojit Kyjev i doplnit vlastní arzenál.
27. 11. 2022|

Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl, zůstává ale hluboko pod dřívější úrovní

Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl na 2,5 milionu tun z květnových 1,7 milionu tun, a to díky vyšším dodávkám prostřednictvím přístavů na řece Dunaj. Uvedl to podle agentury Reuters ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. Vývoz obilí ale i přesto zůstává hluboko pod úrovní před začátkem letošní ruské invaze.
16. 7. 2022|

Ruské invazní jednotky se stáhly z ukrajinského Hadího ostrova

Ruské invazní jednotky opustily ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři. Vyplývá to z prohlášení ukrajinské armády i ruského ministerstva obrany. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil nejprve informoval o tom, že po nočním útoku ukrajinských jednotek se Rusové evakuovali a pravděpodobně ostrov opustili. Moskva vzápětí ústup potvrdila, zdůvodňuje ho však podle agentury TASS jako svou dobrou vůli s ohledem na vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 19:28|

Hadí ostrov je jako nepotopitelný torpédoborec. Ukrajinci se snaží dobýt zpět klíčovou pozici v Černém moři

Ukrajina pokračuje v útocích na Hadí ostrov, který je pod ruskou kontrolou od začátku invaze. Kus skály v Černém moři asi 45 kilometrů od rumunského pobřeží do války neměl větší význam, nyní ale představuje klíčovou pozici pro ovládání černomořského námořního prostoru. Okupanti se tak snaží na ostrově posílit své pozice, zatímco ukrajinská armáda na ně dál útočí. Vybudování ruské základny s raketami dlouhého doletu by přitom nebylo hrozbou jen pro Ukrajinu, ale i území NATO. Ukrajinci ale oznámili, že se zaměří i na další strategická místa v Černém moři.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:54|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Zelenskyj navštívil Lysyčansk, Rusové posilují obranu Hadího ostrova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar. Lysyčansk přitom přímo sousedí se Severodoněckem, o který svádějí Ukrajinci s ruskou armádou tvrdé boje. Ty podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu nadále pokračují. Podle britských rozvědčíků Rusové posilují protileteckou obranu na Hadím ostrově, aby tak lépe chránili svá plavidla blokující ukrajinské přístavy.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 22:22|

Krym Ukrajina zpátky asi nezíská, míní generál Pavel

V úterý to byly přesně tři měsíce od napadení Ukrajiny Ruskem – v Evropě tak poprvé od konce druhé světové války opět umírají tisíce lidí. Okupační armáda se podle Kyjeva chystá obklíčit obránce u Severodoněcku a Lysyčansku. Úřady v Mariupolu uvedly, že v troskách jednoho z bombardovaných domů se našlo na dvě stě těl civilistů. Napadené zemi docházejí zbraně i munice, znovu proto žádá o pomoc spojenců. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel v Událostech, komentářích řekl, že Západ by měl zemi i nadále pomáhat.
25. 5. 2022|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Rusové posilují pozice na Hadím ostrově. Ovládnout by tak mohli severozápad Černého moře

Ruské invazní jednotky se snaží posílit své pozice na Hadím ostrově v Černém moři. Pokud by se jim zde podařilo rozmístit protivzdušnou obranu, mohly by ovládnout severozápadní část Černého moře, varují britské tajné služby. Odstřižení Ukrajiny od moře přitom může výrazně poškodit její ekonomiku, zdůraznil v pořadu Horizont ČT24 politický geograf z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michael Romancov.
12. 5. 2022|

V Azovstalu zůstává asi sto civilistů. Zraněné obránce oceláren chce Kyjev vyměnit za zajaté Rusy

Poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko oznámil, že v železárnách Azovstal stále zůstává na sto civilistů. V továrně jsou také ve špatných hygienických podmínkách ranění ukrajinští vojáci. Kyjev proto Moskvě nabídl, že je evakuuje výměnou za ruské válečné zajatce. Útok ruských jednotek na hutní komplex neustává. Podle britského ministerstva obrany probíhají boje i na Hadím ostrově. Pokud by se na něm invazním jednotkám podařilo posílit své pozice, mohlo by Rusko ovládnout severozápadní část Černého moře. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu varoval veřejnost před očekáváním vítězství „každý týden, a dokonce denně.“
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 21:12|

Ruský křižník Moskva se potopil, oznámilo ruské ministerstvo obrany

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informovaly ruské tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Podle ruského ministerstva na palubě po požáru vybuchla munice.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 22:14|