Při ruském útoku na Lyman zemřelo osm lidí. Plnohodnotné invazi se Ukrajina brání už pět set dní

Ukrajina se už pět set dní brání obnovené ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který se stal jedním ze symbolů odporu. V sobotu dopoledne zaútočili Rusové raketami na Lyman v Doněcké oblasti. Nejméně osm lidí zemřelo, dalších třináct utrpělo zranění. V posledních dnech se opět rozhořely tvrdé boje u Bachmutu, ukrajinským obráncům se zde daří pomalu postupovat.

„Rusové na Lyman udeřili raketomety kolem 10:00. Byla poškozena jedna budova a obchod,“ napsal na Telegramu šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Na místě podle něj dál pracují policisté i záchranáři.

Lyman leží jen několik kilometrů od frontové linie a je to důležitý železniční uzel. Rusko strategicky důležité město okupovalo do loňského podzimu. Ukrajinský generální štáb v sobotní operační svodce uvedl, že ukrajinské jednotky v okolí tohoto města za uplynulý den odrazily pokusy o ruské útoky.

Další útok na Kryvyj Rih

V noci na sobotu udeřili Rusové také na Kryvyj Rih, který je rodným městem prezidenta Zelenského. „Nepřítel použil bezpilotní letouny, zasáhl zemědělský podnik. Šestadvacetiletý muž utrpěl zranění. Ve středně těžkém stavu ho hospitalizovali,“ uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak, podle něhož na místě vypukly dva požáry, zničeno bylo několik skladů a poškozeny jsou automobily a vybavení.

Ukrajinská armáda později podle webu Ukrajinska pravda informovala, že zničila v noci na sobotu pět ruských útočných dronů Šáhed. Některé bezpilotní stroje se protivzdušné obraně zlikvidovat nepodařilo, ale kolik jich bylo, ukrajinské vzdušné síly neuvedly. Zasáhly podle nich průmyslové objekty a infrastrukturu ve dvou ukrajinských regionech – v Kirovohradské a Dněpropetrovské oblasti, kde se nachází Kryvyj Rih.

Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z návštěvy Hadího ostrova
Zdroj: Reuters/Ukrainian Presidential Press Service

Zelenskyj uctil padlé na Hadím ostrově

Kancelář ukrajinského prezidenta v sobotu zveřejnila video, na kterém Zelenskyj navštívil Hadí ostrov v Černém moři a uctil zde padlé vojáky.

„Hadí ostrov. Svobodný ostrov svobodné Ukrajiny,“ uvedl prezident v příspěvku doprovázejícím video, na němž je vidět, jak na ostrov připlouvá v člunu, poté tam se spolupracovníky a vojáky pokládá květiny v barvách ukrajinské vlajky a pokládá na hladinu moře věnce.

„Jsem vděčný všem, kteří zde bojovali proti okupantům. Uctili jsme památku hrdinů, kteří položili své životy v této bitvě,“ řekl Zelenskyj, který boj o Hadí ostrov označil za jeden z nejdůležitějších současného konfliktu.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v Černém moři první den invaze na Ukrajinu loni v únoru. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsya blízko ústí Dunaje se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní. Na konci loňského června se Rusové po řadě ukrajinských vzdušných a dělostřeleckých útoků z místa stáhli.

Spolu se Zelenským se na videu z Hadího ostrova objevil mimo jiné vedoucí jeho kanceláře Andrij Jermak. Zelenskyj od čtvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko. V Istanbulu se v sobotu sešel s patriarchou Bartolomějem. V Oděské oblasti na jihu Ukrajiny byl na začátku července, napsala BBC.

Bachmut opět epicentrem bojů

Ukrajinské síly pokračují v úspěšných ofenzivách u Bachmutu v Doněcké oblasti, zatímco ruská armáda má nízkou morálku a sotva má rezervy na udržení města, píše britská vojenská rozvědka ve své nejnovější zprávě o situaci na bojišti. „Rusové s velkou pravděpodobností trpí nízkou morálkou, směsicí nesourodých jednotek a omezenou schopností najít a zasáhnout ukrajinské dělostřelectvo,“ konstatují britští vojenští zpravodajci.

Dodávají, že po červnovém útlumu se v posledních sedmi dnech Bachmut „stal opět místem jedněch z nejintenzivnějších bojů na frontě“, přičemž ukrajinské jednotky dosahují úspěchů severně i jižně od města.

Ukrajinští vojáci se připravují k palbě ze samohybné houfnice 2S22 Bohdana
Zdroj: Sofiia Gatilova/Reuters

Moskva podle nich považuje téměř jistě za nepřijatelné vzdát se Bachmutu, který má pro ni symbolickou váhu jako jeden z mála ruských zisků na Ukrajině za poslední rok. Ale pravděpodobně má jen málo dalších rezerv, které by mohla do tohoto sektoru nasadit.

Na dobytí Bachmutu se letos velkou měrou podíleli žoldnéři Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, ten se však nedávno se svými muži vzbouřil proti ruskému vojenskému velení a jejich další osud je v současné době nejasný.

O postupu ukrajinské armády v oblasti Bachmutu v pátek informoval také mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. „(Ukrajinské) obranné síly si tam (u Bachmutu) udržují iniciativu, vyvíjejí tlak na nepřítele, podnikají útoky a postupují po severním a jižním křídle. Zejména za posledních 24 hodin postoupily o více než kilometr,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda.

Podle ukrajinského generálního štábu vedou Ukrajinci ofenzivní operace kromě okolí Bachmutu také v západní části Záporožské oblasti a podél administrativní hranice mezi Záporožskou a Doněckou oblastí.