Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.

On-line přenos
Koronavirus - červenec
21:53

Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

18:44
Česko

Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

18:36
Česko

Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Opatření na slovenských hranicích vyplývají z nového alert-systému, kterým se řídí opatření na hranicích. Výjimku z kontrol bude mít nákladní doprava; kontrolovat se naopak bude ve vybraných vlacích a na železničních stanicích. Intenzivní kontroly budou i na letištích. Policie bude provádět kontroly s podporou ozbrojených sil Slovenska.

Na hranici Slovenska s Českou republikou se zastaví doprava přes přechody Čadca – Milošová – Šance, Červený Kameň – Nedašova Lhota, Horné Srnie – Brumov – Bylnice, Nová Bošáca – Březová, Moravské Lieskové – Strání, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Skalica – Sudoměřice, Brodské – Lanžhot a přechody Kohútka, Drietoma – část Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma a Javorina.

Na hranici s Rakouskem se uzavře přechod Bratislava (ulice Kopčianska) – Kittsee, na hranici s Maďarskem Veľký Kamenec – Pácin, Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely, Skároš – Holloháza, Domica – Aggtelek, Tachty – Cered a Kalonda – Ipolytarnóc.

Na slovensko-polské hranici se omezí provoz přes přechody Palota – Radoszyce, Nižná Polianka – Ožena, Becherov – Konieczna, Kurov – Muszynka, Čirč – Leluchów, Lysá nad Dunajcom – Niedzica, Tatranská Javorina - Lysa Poľana, Suchá Hora – Chocholów, Bobrov – Winiarczykówka, Novoť – Ujsoly.

Policisté budou při zdravotně-bezpečnostních kontrolách prověřovat splnění povinné registrace na webu e-Hranica, stejně jako potvrzení o splnění podmínek pro uplatnění výjimky z karanténních povinností. Lidé by si před příjezdem na místa kontroly měli připravit všechny potřebné doklady, potvrzení nebo mobilní zařízení s digitálními formami potvrzení.

Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Francii může na konci tohoto měsíce zasáhnout čtvrtá vlna epidemie covidu, uvedl v pondělí mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal a potvrdil tak nedělní varování tamního ministra zdravotnictví Oliviera Vérana. 

„Za méně než týden si epidemie znovu vydobyla pozici. Mutace delta, která je obzvlášť nakažlivá a obzvlášť znepokojivá, si získává pozice velmi rychle,“ sdělil Attal stanici France Inter. „Zdvojnásobuje se to téměř každý týden, dnes (v pondělí - pozn. red.) máme o třicet procent víc infekcí variantou delta a kolem nás přibývá důkazů, že tato situace je prvními náznaky obnovení epidemie,“ dodal.

Obávanému zahlcení nemocnic však může zabránit podle něho dostatečná proočkovanost populace. „V Británii jsme viděli velmi rychlé propuknutí po prvních varovných signálech a tyto signály nyní můžeme vidět i v naší zemi,“ uvedl Attal. 

„Na příkladu Anglie lze vidět, že čtvrtá vlna může přijít na konci července. Můžeme ji omezit a zmírnit i její dopady na zdraví: dodržováním rozestupů, vakcinací, testováním/opatrností/ochranou,“ napsal na Twitteru i francouzský ministr zdravotnictví.

Před možnou další vlnou už 29. června varoval Pasteurův ústav. Toto pařížské výzkumné středisko však odhaduje, že pokud Francie nepoleví ve vakcinaci, dočká se jí až na podzim.

Ve zhruba 67milionové Francii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zatím 34,5 milionu lidí. To je zhruba 51,2 procenta populace. Více než 36 procent obyvatel má obě dávky, uvedla agentura AFP s odvoláním na oficiální statistiky.

Británie i přes narůstající infekce plánuje zrušit zbývající restrikce

Britský premiér Boris Johnson i přes narůstající počet nakažených v pondělí potvrdil, že se od 19. července v Anglii zruší zbývající koronavirová omezení. Angličané se měli původně z dalších svobod těšit už 21. června, kvůli epidemické situaci však vláda uvolnění o čtyři týdny odložila.

„Chtěli jsme trochu více času, abychom měli důkazy, že naše vakcíny pomohly přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými,“ uvedl Johnson. „Je čím dál tím jasnější, že tyto vakcíny jsou opravdu úspěšné, vzhledem k tomu, že většina hospitalizovaných není očkovaná,“ dodal premiér.

Konečné rozhodnutí ohledně uvolnění od třetího červencového týdne Johnsonův kabinet oznámí 12. července. Zrušení či změnu dalších opatření, včetně těch týkajících se vzdělávání nebo cestování, oznámí vláda tento týden.

Podle představeného plánu přestanou být od 19. července povinné roušky. Vláda bude jejich nošení v některých případech už jen doporučovat. Zrušeny budou také restrikce na počet lidí, kteří se mohou setkat, a limity na kapacity v restauracích a dalších podnicích. Otevřou se noční kluby a neomezené množství lidí bude moci navštívit koncerty či sportovní utkání.

Británie v pondělí zaznamenala dalších 27 334 případů nákazy novým koronavirem, což podle agentury Reuters znamená za posledních sedm dní 53procentní nárůst proti předchozímu týdnu. S covidem zemřelo dalších devět lidí.

Ve zhruba 67milionové Británii obdrželo nejméně první dávku očkování přes 45 milionů lidí, plně očkovaných je více než 33 milionů lidí.

Izrael chystá nová omezení

V souvislosti s nárůstem potvrzených případů nákazy chystá nová omezení izraelská vláda. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel. Krizový štáb vlády se má kvůli tomu sejít v úterý.

Počty potvrzených nákaz v Izraeli výrazněji stoupají od konce června a za poslední den jich ministerstvo zdravotnictví oznámilo 343, což je nejvyšší denní přírůstek od dubna. Experti varují, že pokud vláda žádná omezení nepřijme, může v Izraeli denně začít přibývat i tisíc nákaz koronavirem. V zemi se nyní šíří zejména nakažlivější koronavirová varianta delta.

Kvůli vyšším počtům nákaz izraelská vláda před dvěma týdny opět zavedla povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách, a to jen asi deset dnů poté, co tato povinnost, platící více než rok, skončila. Nyní vláda podle místních médií chystá nejspíš omezení shromažďování na některých místech či povolení návštěv hromadných akcí jen pro očkované.