Mateřské školy by se mohly otevírat po okresech, navrhne Babiš

Otevírání mateřských školek od pondělí by se mohlo řídit epidemickou situací na úrovni okresů, nikoliv celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve čtvrtek navrhne vládě, řekl  zpravodajskému serveru iDNES.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky nakonec otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek. Testy v úterý potvrdily 3787 nových případů covidu, to je o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti minulému týdnu ale klesá počet naočkovaných.

On-line přenos
Koronavirus – duben
20:43

Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

19:46
Česko

Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

19:19

Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

V úterý bylo v Česku očkováno proti nemoci covid-19 nejméně lidí za všední den za skoro dva týdny. Lidé dostali celkem 51 199 dávek vakcín, což je téměř o pětinu méně než předchozí úterý. Naposledy bylo ve všední den méně očkovaných 7. dubna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dál také pokračovalo zpomalování šíření epidemie. Přibylo celkem 3787 nových případů covidu, tedy o čtvrtinu méně než před týdnem. Ubývá i zemřelých, od 11. dubna se počet úmrtí lidí s covidem-19 drží pod sto za den.

Původně vláda plánovala, že po Velikonocích bude očkováno až 100 tisíc lidí denně, poté však začaly váznout dodávky vakcín. Podle vládních materiálů bylo do Česka do 16. dubna dodáno od začátku vakcinace zhruba 2,7 milionu dávek očkovacích látek proti covidu-19. Vládní očkovací strategie původně počítala, že bude do konce dubna dodáno dohromady asi 3,4 milionu dávek. Do úterního večera bylo v Česku podáno lidem přibližně 2,6 milionu dávek vakcín a přes 893 tisíc lidí dostalo obě potřebné dávky.

Distribuce vakcíny Johnson & Johnson

Ministerstvo zdravotnictví ve středu spustí distribuci vakcín Johnson & Johnson do ordinací praktických lékařů, dostanou zatím 14 400 dávek. Resort o tom informoval na svém webu, zároveň poukázal na nové informace Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Vakcíny dostanou praktičtí lékaři ale až ve čtvrtek. Distributor ověřuje pravost jednotlivých balení a vyskladňuje zboží. Informoval o tom Martin Nesrta, zástupce firmy Avenier, která má rozvoz vakcíny na starosti. „Dodávky do jednotlivých ordinací napříč Českou republikou jsou naplánovány od zítřejšího rána, tedy od čtvrtka,“ uvedl Nesrsta. Připomněl, že dávky poputují do 288 ordinací praktických lékařů, kteří si mohli začít vakcínu objednávat do svých ordinací před týdnem.  

Původně měly první vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson do ordinací praktických lékařů dorazit už v pondělí. Jejich rozvoz v Evropě byl odložen kvůli prověřování spojitosti mezi vakcínou a vzácnými případy krevních sraženin.

Otevírání mateřských škol podle okresů

Podle premiéra by se otevírání mateřských škol mohlo řídit epidemickými údaji z menších celků, než jsou kraje. „Já navrhnu ještě debatu, jestli bychom nešli až na okresy,“ řekl Babiš. Díky tomu by se podle něj mohly otevřít i školky v některých částech Plzeňského a Středočeského kraje. „Například Plzeň-sever má 106 (nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní), Klatovy 120,“ vysvětlil premiér.

Definitivní rozhodnutí, které školky se od pondělí otevřou, padne v pátek. „Ministr Arenberger vystoupí v pátek ve 13 hodin, kdy řekne, které kraje, potažmo okresy, by do toho mohly naskočit,“ dodal Babiš. Už teď je ale podle něj jasné, že se do školek vrátí děti v Karlovarském a Královéhradeckém kraji.

Arenberger po pondělním jednání vlády oznámil, že se od 26. dubna budou moci otevřít mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

Obchody nejpozději 3. května

Česko směřuje k otevření obchodů nejpozději 3. května. Ministr zdravotnictví to řekl televizi CNN Prima News. „My všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů nejdéle od 3. května,“ uvedl Arenberger. Neupřesnil, zda budou moci otevřít všechny obchody, nebo jen některé. Pouze dodal, že opatření je ještě rozpracované a hlavní body by měla ve čtvrtek projednávat vláda.

Resort zdravotnictví podle Arenbergera v současnosti také připravuje plán rozvolňování na první polovinu května, který už má základní obrysy. Že vláda bude na konci týdne rozhodovat o rozvolnění obchodů a služeb, v úterý informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Možný termín otevření ale neřekl. 

Školy čekají další dodávku testů

Do škol by měly dorazit další dodávky antigenních testů. Hasiči do krajů rozvezou celkem 3,5 milionu testovacích sad ze skladů Správy státních hmotných rezerv. Jedná se o testy společnosti Singclean. Ty nyní používají školy na Moravě, některé z nich je kritizovaly jako nepraktické.

Dodávka antigenních testů na covid-19 by měla pokrýt potřebu testování žáků a učitelů do pátku 7. května. „Testy pro období od 10. května budou opět v další dodávce, a to i v návaznosti na vyhodnocení skutečné spotřeby distribuovaných testů u jednotlivých subjektů,“ řekla mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

 Žáci a zaměstnanci se ve školách testují od 12. dubna, kdy na prvním stupni základních škol začala rotační výuka. Při ní se třídy po týdnu střídají doma a ve škole. Speciální školy a malotřídky obnovily prezenční výuku a pro předškoláky a děti rodičů vybraných profesí se znovuotevřely i školky.

Od pondělí 26. dubna se obnoví také praktická výuka ve středních školách a do školek v regionech s nízkým výskytem nákazy se mohou vrátit všechny děti. Kromě školek v těchto regionech bude všude podmínkou docházky dvakrát týdně antigenní testování na covid-19.

Už minulý týden rozvezli hasiči do krajů 4,1 milionu testů. Šlo o 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a 1,5 milionu později objednaných testů od společnosti Singclean. Oboje se vyrábí v Číně a podle odborníků nejsou úplně spolehlivé. Celkem bylo podle dřívějších informací pro školy k dispozici asi 7,6 milionu testů. První dodávka měla stačit zhruba na dva týdny.

Zakázku na dalších 5,6 milionu antigenních testů do škol vypsala správa minulé úterý. Možné budou testy z přední části nosu nebo z dutiny ústní. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) avizoval, že prověřuje také možnosti testování dětí přesnější PCR metodou zpracovanou v laboratoři místo antigenních testů přímo ve školách. Na to, že by PCR testování bylo lepší, upozorňuje podle ministra Plagy dlouhodobě i jeho resort. Podle Arenbergera by ale mohla být problematická logistika a dostupnost laboratorních kapacit.