Obchody by mohly otevřít 3. května, pokud bude vývoj epidemie dál příznivý

Události: Obchody možná otevřou 3. května (zdroj: ČT24)

Obchody a některé služby by se mohly otevřít na začátku příštího měsíce, konkrétně teď ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) zmínil pondělí 3. května. Vláda bude o rozvolňování protiepidemických opatření jednat ve čtvrtek. Podmínkou by mělo být, že týdenní nárůst nově nakažených na 100 tisíc obyvatel klesne pod stovku. Právě tato hranice bude klíčová i pro uvolňování omezení v dalších oblastech. Ministerstvo zdravotnictví má podle informací České televize už pro uvolňování vypracovaný plán.

„Pokud budeme otevírat ten balíček, co se týče obchodů, tak předpokládám, že bychom otevírali všechny obchody. I služby jsou naše priorita a zřejmě budeme jako první otevírat služby v tom servisu jeden na jednoho, to znamená třeba kadeřnictví, za přísných hygienických opatření,“ uvedl ministr.

To, že vláda bude ve čtvrtek rozhodovat o rozvolnění obchodů a služeb, už v úterý uvedl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Možný termín otevření obchodů ale neřekl. „My teď potřebujeme, aby to bylo skutečně pevné rozhodnutí vlády. Aby obchody věděly, že můžou začít navážet zboží, že můžou začít plánovat směny,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Počet nových případů infekce má být hlavním kritériem pro postupné uvolňování i dalších opatření. Jako první podle Arenbergera vláda rozhodne o návratu dalších dětí do školek. Ty teď mohou navštěvovat jen předškoláci.

Kraje podle počtu nakažených za uplynulých sedm dnů na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: ÚZIS

Podmínku týdenního průměru denního přírůstku pod sto na 100 tisíc obyvatel teď splňují jen dva kraje, Karlovarský a Královéhradecký. K hranici se přibližuje také Plzeňsko a Praha.

Premiér chce ale ve čtvrtek na vládě navrhnout, aby se školky otevíraly po okresech. Pokud by tento návrh prošel, pak by se výuka pro nejmenší obnovila nejméně ve dvanácti z nich. „K těm školkám se vyjádří pan ministr zdravotnictví v pátek. Zaznamenal jsem kritiku, že to oznamujeme pozdě. Samozřejmě je to na těch zřizovatelích, jak to využijí, nebo ne,“ řekl Babiš.

Okresy podle počtu nových případů za sedm dnů na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: ÚZIS

Denní přírůstek by měl nejspíš dále klesat

Odborníci předpokládají, že by sestupný trend v počtu nákaz měl zřejmě pokračovat. Obchody a další služby by tak už 3. května mělo být možné bezpečně otevřít. „Myslím, že je to správný přístup za podmínky, že skutečně trend, který teď vidíme (…), bude pokračovat i nadále,“ uvedl imunolog z Akademie věd Václav Hořejší.

Někteří ale varují, že by jednotlivé kroky rozvolnění měly postupovat po dvou týdnech, aby se dal lépe zhodnotit jejich případný dopad. „S otevřením obchodů a dalších služeb by se mělo počkat teprve za 14 dní po rozvolnění ve školách, to znamená spíš od toho 10. května,“ řekl přednosta Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petr Pazdiora.

Podle něj je návrat dětí do škol větší zátěží než otevření obchodů. Kromě otevření školek ve vybraných regionech by mělo k dalšímu obnovení školní výuky dojít příští týden. Studenti středních a posledních ročníků vysokých škol se budou moci účastnit praktických hodin.

„Tam jsou děti přece jen v delším časovém kontaktu a v těsnějším kontaktu,“ uvedl Pazdiora. V obchodech by pak podle epidemiologa měl být korigován počet návštěvníků, jako samozřejmost považuje stále dostupnou dezinfekci.

Počet zákazníků by měl být upraven i podle Hořejšího. „Jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Vždycky jsem si myslel, že třeba malé obchody, kde se vejde jeden nebo dva lidi, je prostředí, které je málo rizikové,“ doplnil imunolog.

Kabinet chystá pilotní projekty pro kulturu a sport

Vláda také chystá pravidla, díky nimž by se lidé mohli začít vracet za kulturou a na sportovní akce. Vicepremiér Havlíček s ministrem Arenbergerem připravují pilotní projekty. Půjde o koncerty, divadla nebo třeba o sportovní aktivity, na kterých budou zavedena zvláštní epidemiologická opatření, aby se předešlo šíření koronaviru, první z nich by se mohly objevit ve velkých městech.

„Chtěli bychom, aby to bylo v Ostravě, Brně, Praze, možná tam přibude ještě nějaké město, jedná se o pět šest projektů. Bude tam vážná hudba, taneční hudba, rocková hudba a zároveň třeba divadlo,“ nastínil Havlíček.

Podmínkou ale také bude, aby před konáním akce týdenní přírůstek pozitivních nepřekročil sto na 100 tisíc obyvatel, a to během sedmi dnů. Půjde pouze o venkovní představení či zápasy. Před začátkem se diváci musí prokázat negativním testem, očkováním nebo potvrzením o prodělané nemoci. Sedět se bude zhruba jeden a půl metru od sebe.

„Podmínkou je, že se budou lístky prodávat pouze na on-line bázi, a to pouze na jméno, abychom mohli kohokoli vytrasovat,“ řekl Havlíček. Povinné respirátory a dezinfekce už nepřekvapí. Novinkou ale je, že představení by se konala bez přestávky a bez občerstvení.

Od prosince zavřeno

Provoz obchodů a služeb vláda naposledy povolila zhruba na tři týdny v prosinci. Po Vánocích se už ale většina prodejen nemohla kvůli špatné epidemické situaci otevřít. Nyní mohou být otevřeny jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie, lékárny a ze služeb například čistírny, zámečnictví či servisy aut.