V domovech seniorů výrazně přibylo nakažených. Pomoc tam už míří, tvrdí Hamáček

Události: Problémy v domovech seniorů (zdroj: ČT24)

V uplynulých dnech výrazně přibylo nakažených koronavirem mezi staršími lidmi v domovech seniorů po celé zemi. Jejich zřizovatelé si často stěžují, že nemají dostatek ochranných pomůcek. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že pomoc od státu teď zamíří právě tam.

Nemoc COVID-19 už byla potvrzena minimálně v sedmi domovech pro seniory. Například v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se podle hygieniků potvrdila nákaza koronavirem celkem u 26 lidí, dvaceti klientů domova a šesti jeho zaměstnanců.

K 12 případům zjištěným do sobotního rána přibylo na základě dalších testů 14 osob s potvrzenou nákazou. V domově bylo ráno 22 klientů. Zařízení je v karanténě. Hygienici se teď budou s ředitelkou domlouvat na jeho dalším chodu.

Ministr Hamáček o situaci v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

Vedení domova informovalo o tom, že u většiny pozitivních seniorů bylo zatím onemocnění doprovázené spíše mírnými příznaky, s výjimkou dvou klientek, u nichž se chystala hospitalizace. 

Mimořádná hygienická opatření podle zprávy domov přijal počátkem měsíce a zpřísňoval je. Způsob zavlečení nákazy je nejasný. Ředitelka domova Hana Hlaváčková dopoledne uvedla, že ochranných pomůcek má domov poměrně dost. „Nemáme respirátory trojky, ale jednáme s krajem o jejich zajištění,“ uvedla.

Nějaké respirátory nejvyšší třídy FFP3 by podle předpokladu náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) mohlo zařízení dostat během víkendu. Uvedl, že kraj je s ředitelkou domova v kontaktu a ochranné prostředky, například respirátory a obleky, jí poskytl.

V domovech chybí ochranné pomůcky

Jihočeští hygienici momentálně trasují, jak se nákaza dostala k deseti lidem z českokrumlovské sociální služby SOVY. Nakažených je šest klientů a čtyři zaměstnanci. „Klienti, u nichž byla prokázána nákaza, zůstávají v odlehčovací službě, je zajištěna jejich izolace a péče o ně,“ informovalo město Český Krumlov.

Potvrzení nákazy u tří lidí oznámil v sobotu ředitel Domova seniorů Liberec-Františkov Jan Gabriel, jedná se o dva klienty a jednu z pečovatelek. „Jeden byl hospitalizován v krajské nemocnici Liberec ve čtvrtek ve večerních hodinách, druhý včera večer,“ řekl v sobotu v ČT ředitel zařízení pro seniory.

Domovu pro seniory v Liberci podle jeho ředitele stále chybí ochranné pomůcky. „Sice máme nastavené postupy, jak by to mělo vypadat, co bychom měli dělat. V tuto chvíli jsme ale nedostali z té vládní zakázky, bohužel, žádné ochranné obleky a nemáme žádné respirátory FFP3,“ uvedl Gabriel.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová k dostupnosti ochranných pomůcek (zdroj: ČT24)

O nedostatku ochranných pomůcek mluví i náměstek frýdecko-místeckého primátora Marcel Sikora (KDU-ČSL). Městu tak pomáhá místní textilní firma, která šije nanoroušky. Ty je podle vedení města možné používat opakovaně. Tamní domov pro seniory se stará o 196 seniorů a dodávky z kraje údajně nestačí.

„Spotřeba jednorázových ústenek je zhruba tři tisíce týdně a domov pro seniory získal od státu celkem tisíc roušek,“ uvedl Sikora s tím, že město rozdalo roušky do všech pobytových a terénních sociálních služeb na území města. Zásobuje je i klasickými látkovými rouškami.

Podle ministra vnitra Hamáčka zamířilo do jednotlivých krajů už kolem šesti milionů roušek a asi 1,2 milionu respirátorů. „Teď právě hasiči zavážejí (ochranné pomůcky) do domovů seniorů a ústavů sociální péče. Je to dávka přes tři miliony roušek a půl milionu respirátorů,“ řekl. 

Ve vysílání ČT to potvrdila i ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD). „Dneska to ještě není všude, protože jde o obrovské množství klientů, ale měli bychom zítra, nejpozději v pondělí, diskutovat i s hejtmany jako vláda o situaci v sociálních službách. Doufám, že v té době už bude ta situace v pořádku,“ řekla.

O tom, kdo první potřebné ochranné pomůcky dostane, rozhodovalo podle Hamáčka ministerstvo zdravotnictví. Pomoc podle něj mířila v první řadě za zdravotníky a nyní směřuje právě do sociální oblasti. „Jak to přichází, tak to odesíláme. My už na skladech nemáme vůbec nic a čekáme na další letadla,“ uvedl ministr vnitra.

Brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k situaci ohledně koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že distribuci ochranných pomůcek do domovů seniorů zajišťuje ministerstvo vnitra. „500 tisíc respirátorů od nás ministerstvo vnitra dostalo a předpokládám, že během dneška už jsou distribuovány právě s cílem podpořit zejména zařízení sociálních služeb,“ doplnil. 

Vznikne více než 300 lůžek pro pacienty z domovů pro seniory

Ministr Vojtěch v sobotu uvedl, že pro nakažené seniory z domovů seniorů vyčlení stát 329 lůžek. K dispozici budou v nemocnicích Na Bulovce, Na Františku, v lázních Toušeň a Těchoníně.

Ze všech těch zkušeností, které máme z Asie, není možné nikoho, kdo je pozitivní, vracet do kolektivu, zejména pokud to jsou senioři, kteří jsou rizikovou skupinou.
Jan Hamáček
ministr vnitra

Podle šéfa krizového štábu Romana Prymuly půjde o místa pro seniory s lehčími příznaky, kteří budou muset být v karanténě. K dispozici budou nejdříve místa v prvních čtyřech nemocnicích a zhruba do týdne přibudou i karanténní lůžka ve vojenské nemocnici v Těchoníně.

Ministerstvo zdravotnictví chce seniory více ochránit novými předpisy. Domovy důchodců a léčebny dlouhodobě nemocných musejí nově vyhradit deset procent své kapacity pro klienty s příznaky a zařídit jim samostatné koupelny a toalety.