Tuzemským hoteliérům chybí hosté i kompenzační programy

Události v regionech: Turisté ruší pobyty v hotelích (zdroj: ČT24)

Hotely a ubytovací zařízení se potýkají s nedostatkem klientů. Provozovatelé se shodují, že je zasáhla další ekonomická krize. Kvůli zpřísnění protiepidemických opatření turisté znovu ruší své pobyty. Obsazeno tak mají maximálně z dvaceti procent.

Letošní rok pro hoteliéry v Karlových Varech začal bez kompenzací od státu a bez hostů. Že jsou hotely v problémech, dokládá i to, že desítky z nich v západočeském lázeňském trojúhelníku v novém roce vůbec neotevřely.

V karlovarském hotelu Grande Madonna je aktuálně obsazených dvanáct z 54 pokojů. Od pondělí 17. ledna zaměstnanci přechází na celozávodní dovolenou. Ta bude zatím trvat do konce ledna. Někteří provozovatelé ale mají strach své hotely dočasně uzavřít.

„Bojím se, že kdybychom ho v tuto chvíli zavřeli, tak už neotevřeme. Náklady i na zavřený objekt dosahují zhruba dvě stě tisíc korun měsíčně. A co se týče naší rezervy – tu máme zhruba na měsíc,“ řekl obchodní ředitel hotelu Venus Ladislav Böhm.

Ředitel hotelu Royal Regent Jan Neveselý upozornil, že některá zařízení už snižují svou lázeňskou péči či propouštějí zdravotní personál. Nyní se navíc hosté musí připravit na to, že si kvůli drahým energiím připlatí. Nejčastěji o deset procent.

To, že chybí hlavně zahraniční klientela, vnímají nejen podnikatelé, ale i sami hosté. „Obzvlášť v tomto čase tu bylo hodně Rusů,“ podotkla lázeňská klientka Nailya Storgantseva.

Prázdné jsou i pokoje v Praze

Pokoje a rezervační systémy nyní zejí prázdnotou také v Praze. Podle Asociace hotelů a restaurací je v hlavním městě obsazena maximálně desetina kapacity pokojů, přitom obvykle to bývá čtyřikrát tolik. Chybí turistické skupiny i firemní zaměstnanci na služebních cestách nebo konferencích.

Například vedení hotelu Pod Věží se domnívá, že je nyní čekají tři nejhorší měsíce za celé období pandemie. Zejména kvůli nejisté státní podpoře. Chybí také cizinci – Američané i Angličané, na které se zařízení zaměřuje. Vyrostly navíc účty za energie.

„V podstatě nejsme schopni ani pokrýt náklady. Současná obsazenost se pohybuje mezi dvaceti až třiceti procenty. To je propad o sto až dvě stě procent,“ vyčíslil provozovatel hotelu David Spousta. Zatím ale nemuseli propouštět.

Téměř třetina zaměstnanců naopak musela opustit hotel u Invalidovny. Obsazených je nyní jen osm procent pokojů. „Máme prázdných 597 pokojů,“ řekl ředitel hotelu Olympik a viceprezident Asociace hotelů a restaurací ČR Vlastislav Šos. „Pokud by to tak šlo dál a bez kompenzací, museli bychom přistoupit k další redukci,“ dodal.

Až polovina cizinců navíc podle něj v posledních dnech rušila rezervace – kvůli PCR testu nutném pro vstup do Česka, a to i pro očkované.

Jednání o kompenzacích

Postele bez hostů a restaurace bez strávníků v Praze zůstanou podle hoteliérů zřejmě až do Velikonoc. Kompenzační a dotační programy pro hotely skončily ke konci roku. Aktuálně na žádnou finanční pomoc podnikatelé v této oblasti nedosáhnou. S vládou jednají.

„Od ledna není vůbec žádná kompenzace, Jedná se samozřejmé s vládou o Covid – nepokryté náklady a Covid 21. Ale vůbec nevíme, jak to dopadne,“ uvedl předseda Asociace hotelů a restaurací pro Karlovarský kraj Jan Kronika. Dodal, že provozovatelé nejsou schopni ubytování obsadit.

„O nastalé situaci samozřejmě víme a na úrovni nejvyššího vedení ministerstva intenzivně hledáme ten nejlepší způsob řešení z hlediska státního rozpočtu i vývoje protiepidemických opatření. Chceme především pomáhat cíleně – to znamená těm, kteří to potřebují nejvíce ,a ne plošně rozdávat peníze těm, kteří urgentní pomoc nepotřebují,“ reagoval mluvčí resortu průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.