Nikoli čecháčkovství, ale mezinárodní iniciativa, odmítl Hřib kritiku pojmenování náměstí po Němcovovi

Události, komentáře: Němcovovo náměstí v Praze? (zdroj: ČT24)

Přejmenování bubenečského náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova plánuje Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) kvůli petici, která na magistrát přišla. Náměstí, které by se mělo jmenovat po bývalém ruském vicepremiérovi a později odpůrci Putinova režimu, jenž byl v roce 2015 zavražděn, leží přímo před ruskou ambasádou, což kritici záměru magistrátu považují za protiruskou provokaci, výhrady vznáší i Hrad. Hřib je odmítá. Primátor a bývalý velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta diskutovali o přejmenování bubenečského náměstí v Událostech, komentářích.

Prezident Miloš Zeman vzkázal po svém mluvčím, že považuje snahu pojmenovat náměstí před ruskou ambasádou po zavražděném Borisi Němcovovi za „klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem“.

Podle primátora hlavního města tomu tak není. Zdůraznil, že nejde o výmysl pražských politiků. „Reagujeme na petici od občanů, která má asi 4,5 tisíce podpisů,“ upozornil Zdeněk Hřib. Zpochybnil, že by mohlo jít o „čecháčkovství“, protože se signatáři hlásí k mezinárodní iniciativě.

„K podobnému kroku došlo například i ve Washingtonu, Kyjevě nebo Vilniusu. Následujeme tím také českou demokratickou tradici a úctu k základním důležitým hodnotám,“ míní.

Hřib mluví o přátelském gestu

Bývalý velvyslanec České republiky v Rusku a později na Ukrajině a někdejší člen vlády Miloše Zemana Jaroslav Bašta (BOS) však přihlášení k mezinárodní iniciativě nepovažuje za argument, který by protiruskou provokaci popíral. „Samozřejmě to souvisí s politickým trendem, který je zaměřen protirusky s jistou formou rusofobie,“ řekl.

Hřib si naopak myslí, že je plánovaný nový název bubenečského náměstí projevem přátelství k Rusku. „Jedná se o pojmenování náměstí po významném ruském politikovi. Ten člověk byl přece jenom vicepremiérem Ruské federace. Jsem přesvědčen o tom, že Rusům, kteří žijí v Praze, se bude velice líbit, že pojmenováváme náměstí na takto významném místě po jejich oblíbeném politikovi,“ argumentoval.

Někdejší velvyslanec ale problematicky vnímá fakt, že chce Praha přejmenovat prostranství přímo před velvyslanectvím Ruské federace. Proti tomu, aby se po Němcovovi jmenovalo jiné místo v Praze, by nic neměl. „Vím, že existuje velice dobrý důvod, proč by měl být Boris Němcov vyzdvižen,“ podotkl Jaroslav Bašta.

Odmítl přitom myšlenku, že by se smrtí někdejšího místopředsedy druhé Černomyrdinovy vlády a následujícího Kirijenkova kabinetu měl něco společného Kreml. „Vycházím z rozsudku soudu a z přiznání Němcovových vrahů, kteří zcela jednoznačně řekli, že urazil islám tím, jak obhajoval nebo protestoval proti masakru v redakci Charlie Hebdo,“ poukázal.

Ambasáda změnu adresy nekomentuje

Vyjádření prezidenta Zemana bylo dosud nejdůraznější kritikou záměru pražského vedení. Ruská ambasáda, která intervenovala při snaze přemístit pomník maršála Koněva v Praze 6 nebo vytvořit památník vlasovců v Řeporyjích, možné přejmenování náměstí Pod Kaštany nekomentovala – byť jí to způsobí přinejmenším administrativní komplikace vzhledem ke změně adresy.

Na to poukázal i pražský primátor. „Zvu na ceremoniál přejmenování, který bychom rádi stihli 27. 2. – tedy na výročí pěti let od vraždy Borise Němcova – i pana ruského velvyslance,“ avizoval.