Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.

Ve východní polovině Česka může od úterního odpoledne do středečního poledne napršet kolem čtyřiceti milimetrů srážek za dvanáct hodin. Nejvydatněji bude pršet v Jeseníkách a Beskydech, kde může za 24 hodin spadnout na šedesát milimetrů srážek, uvedli meteorologové. Jejich upozornění před vydatnými srážkami platí ale i pro východ Jihočeského a Královéhradeckého kraje a celou Vysočinu, Pardubický, Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Povodňovou pohotovost kvůli očekávanému rozvodnění řek meteorologové vydali pro oblasti Moravské Třebové, Jihlavy, Třebíče a Mohelnice. Pro další regiony zasažené vydatnými srážkami platí do čtvrtka povodňová bdělost.