Muž vybíral zálohy na stavební materiál, peníze si ale nechal. Obžaloba ho viní z 58 podvodů

Státní zástupce podal obžalobu na šestadvacetiletého muže, který se měl dopustit 58 podvodů po celé České republice. ČT informaci potvrdila mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Muž z Olomouckého kraje vybíral zálohy na dodání stavebního materiálu. Peníze si ale nechal a utratil. Během dvou let měl způsobit škodu přes milion korun.

Státní zástupce muže obžaloval z podvodu, kterým způsobil značnou škodu. Mluvčí Navrátilová uvedla, že mu nyní hrozí až osm let vězení.

Podle policie, která na případu pracovala téměř dva roky, obžalovaný muž podnikal ve stavebnictví. „Přes internetové portály oslovil zájemce, kteří poptávali stavební materiál. Z počátku v několika případech ještě v roce 2019 a 2020 objednané zboží dodal,“ uvedla dříve pro ČTK mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Poté ale muž podnikání ukončil. Kvůli své špatné finanční situaci a dluhům od roku 2021 měl využívat nedostatku stavebního materiálu a jeho růstu cen tak, že zákazníky podváděl. Na internetu si vyhledával inzeráty s poptávkou stavebního materiálu a zájemcům nabízel výhodnější ceny než jiné firmy. Ve výši 25 procent mu pak zaplatili zálohu, ale muž žádný materiál nedodal a peníze si nechal.

Původně se zákazníky komunikoval. Když se ale začaly navyšovat dotazy, kde mají své zboží, odmlčel se. „Z počátku s nimi hovořil, poskytoval jim výmluvy, že se musí čekat na dopravce či že materiál není k dispozici,“ popsala dříve Michalíková.

Podle policie muž svého činu lituje. „Postupně by chtěl poškozeným podvodně získané peníze vrátit,“ řekla Michalíková.