Bábu pod kořenem bych zpracoval jinak, byla by to ale chyba, říká k ikonické reportáži TV Nova Rey Koranteng

Začínal tak, že hlásil počasí. Nikdy nenatočil reportáž a přesto jeho jméno neodmyslitelně patří k Televizním novinám. A v posledních letech i politickým debatám TV Nova. Rey Koranteng je zapamatovatelný po jméně i vzhledu, a to mu prý pomohlo k tomu být v devatenácti letech u startu TV Nova. Rozhovory spíš odmítá, nerad totiž opakuje odpovědi na stejné otázky. Pozvání do podcastu Background ČT24 ale přijal. A mluvil o bábě pod kořenem, zvířátku na konci relace i tweetování o kauze Vrbětice.

Diváky TV Nova informuje o českých i zahraničních událostech, uvádí ale i reportáže o nehodách nebo narozených zvířatech v zoologických zahradách. To, co někomu může přijít na hraně seriózní žurnalistiky, vnímá jako něco, co k TV Nova patří. „Běžně rozšířený názor některé části populace je, že na Nově jsou to zvířátka a bouračky. Ale když se podíváte a skutečně analyzujete zprávy České televize a Novy, uvidíte, že obsahově to zas takový rozdíl není. Zásadní rozdíl je ve způsobu sdělení, obsahově je to velmi podobné,“ říká Rey Koranteng k Televizním novinám.

„Neexistuje nezajímavé téma, existuje pouze nezajímavé zpracování,“ myslí si moderátor a naráží přitom na reportáže, které se podle jeho názoru příliš nepovedly nebo které by udělal jinak. K nim patří i legendární reportáž „bába pod kořenem“. Tu by sice natočil jinak, byla by to podle něj ale chyba. „Patří do naší genetické výbavy. Zpravodajství na Nově, a už to bude 28 let, co Nova vysílá, má nějaký vývoj a tam to patří. Byla to nějaká etapa, dneska zpravodajství vypadá úplně jinak a toto si s sebou neseme. Ale já se za to nestydím,“ říká k reportáži, která zlidověla.

Od počasí k předvolebním superdebatám

Víc než k bulvárnějším nebo komerčním tématům Koranteng tíhne k politice, v posledních letech moderuje předvolební debaty, před nedávnými sněmovními volbami kritikou poměrně chválené. „Vždycky jsem byl trochu zvláštní dítě, od dětství jsem měl rád politiku, ale čistě teoreticky, nikdy bych nebyl praktik. Beru volby jako souboj. Jsou v tom emoce, výkony, strategie a taktika. Lidi jsou vždycky fascinovaní hokejovým nebo fotbalovým turnajem, kde jde o nic, tam jde o platy hráčů, upřímně řečeno. Ale pokud jde o volby, tam jde o naše životy,“ vysvětluje svůj zájem o politiku.

Do začínající TV Nova se ale dostal jako meteorolog. Byl taky u toho, když se novácké počasí vymýšlelo. Vzpomíná například na to, jak se tvořily mapy, na kterých se předpověď počasí ukazuje. „Neustále jsme přemýšleli, jak to udělat, aby to bylo jiné než v České televizi. Předělávali jsme mapy, předělávala se koncepce. Republika tehdy měla být zlatá, pak někdo přišel s tím, že by to bylo moc nacionalistické, tak se předělávaly barvy. Vím, že jsem jednou odcházel do práce v 10 ráno v úterý a odcházel jsem v 11 ráno ve středu a vůbec mi to nevadilo,“ vybavuje si přípravy vysílání.

Nebyl jediný, komu tehdy bylo 19 let. Stejně mladé byly i další tváře TV Nova – Pavel Poulíček nebo Tereza Pergnerová. První roky se proto hlavně učil. A tak si také vzpomíná na éru prvního generálního ředitele Vladimíra Železného. „Naučil mě motivaci, on uměl výborně motivovat lidi. Nemyslím finančně, ale mentálně,“ říká Koranteng.

Železný měl podle něj taky jednu podivuhodnou vlastnost: „Navenek se vás vždycky zastal, ať se stalo cokoliv. A pak jste dostali čočku uvnitř. Navenek se za vás bil. A proto ho lidi následovali,“ dodává.

„Analogovej kluk v digitální době“

Teď už sám Koranteng patří k lidem, od kterých se mladí mohou učit, který v lecčems udává směr a který si může dovolit to, co by jiní nemohli nebo ještě neměli. Jako jeden z prvních například na obrazovce přestal nosit kravatu. Nebo na sociálních sítích odkrývá vlastní názory. Třeba na kauzu Vrbětice.

„Mám velkou svobodu od svého zaměstnavatele, to musím zaťukat, a tím pádem asi i důvěru. Opravdu nerad prezentuji svoje názory na veřejné věci. Ale když je to ve vztahu k vnějšku, tak bychom přeci měli tohle zahodit. To jsou daleko závažnější problémy než to, jestli vládne Karel nebo Pavel,“ vysvětluje svůj tweet během kauzy Vrbětice, ve kterém se pozastavoval nad diplomatickými pasy ruských učitelů v Česku.

Jinak ale sociálním sítím příliš nepropadl. Zatímco myšlenky, texty i videa jsou jeho, k jejich napsání nebo vytvoření ho často musí někdo z kolegů přimět. „Jsem analogovej kluk v digitální době,“ říká o sobě Rey Koranteng.

Celý rozhovor si poslechněte v podcastu Background ČT24 na Spotify, Soundcloud, Youtube a Podcasty Google a Apple.