Knihkupci a nakladatelé nesouhlasí se zvýšením DPH

Události: Knihkupci a nakladatelé nesouhlasí se zvýšením DPH (zdroj: ČT24)

Aktuální úvahy vlády o úpravě DPH se týkají mimo jiné i knižního trhu. Pokud by desetiprocentní snížená sazba stoupla na diskutovaných třináct až čtrnáct procent, zdražily by i knihy. Svaz českých knihkupců a nakladatelů proti záměru protestuje.

Nevážíte si vzdělanosti, nevážíte si kultury, tento krok zničí český knižní trh, zaznívá ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů. „Znamenalo by to, že český knižní trh by měl nejhorší DPH v celé Evropě, což mně přijde naprosto neuvěřitelné při té tradici, co máme. Při tom, co pro nás znamenala literární slovesnost,“ říká předseda svazu Martin Vopěnka.

Nakladatelka ze společnosti Meander Ivana Pecháčková si prý ani takovou situaci neumí představit. „Když jsem začínala s nakladatelstvím, tak v roce 1995 bylo (DPH) pět procent. A potom už jen rostlo. Takže když se podařilo snížit na deset procent, tak to byl velký úspěch. Ale pořád jsme všichni malí i velcí nakladatelé razili, že musí být nulové. Protože jsme viděli, jak to dobře funguje například v Anglii,“ podotkla.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je cílem možných změn hlavně zjednodušení celého daňového systému. Šéf resortu kultury Martin Baxa (ODS) zamýšlený návrh v tuto chvíli nechce komentovat. „Ministerstvo kultury je v kontaktu se zástupci knižního trhu a má přehled o tom, co považují za důležité a čemu čelí,“ řekl jen.

„Už dneska uvádí, že loni byl kvůli inflaci obrovský propad, že lidé kupovali mnohem méně knih. Je vidět, že lidé šetří,“ okomentovala situaci na knižním trhu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Dle nakladatelů by došlo k paradoxní situaci – Česká republika má velkou šanci stát se hlavním hostem světově proslulého Frankfurtského knižního veletrhu, zároveň by ale měla nejvyšší sazbu DPH u knih v celé Evropské unii. Výjimkou je pouze Dánsko, to ale vybranou sumu investuje zpět do podpory literatury.