Snížení DPH pomohlo knihám, nakladatelé jsou odvážnější

Lidé po snížení DPH více kupují knihy (zdroj: ČT24)

Lidé po snížení DPH více kupují knihy, uvádějí některá nakladatelství. Část publikací zlevnila, dále vycházejí nákladnější a výpravnější tituly. Snížení DPH z 15 na 10 procent platí od začátku roku. Česká DPH u knih přesto zůstává jedna z nejvyšších v Evropě.

„Snížení DPH hodně pomohlo technicky náročným titulům. Tady máme Český mrakodrap, na kterém je vidět, že to byla technicky náročná kniha, obsahuje spoustu fotek, byla s ní graficky velká práce,“ ukazuje nový nakladatelský počin Lukáš Růžička z Paseky. „Projevilo se to v tom, že si můžeme dovolit dělat odvážnější projekty,“ potvrzuje trend obchodní ředitel firmy Euromedia. Nakladatelství si díky nižší DPH mohou dovolit vydávat s menším rizikem i knihy pro užší cílové skupiny anebo díla méně známých autorů.

Knihy zlevnily průměrně právě o pět procent. Kvůli výkyvům kursu koruny jsou však dražší licence a práva, která nakladatelství platí v dolarech a eurech. I v tom nižší daň nepřímo pomáhá. „Trošku to vynahradí ztrátu z kursu,“ říká Lukáš Růžička.

Vrátit se na pět procent

Přestože se v Česku DPH na knihy snížila, je pořád jednou z nejvyšších v Evropě. Nulovou daň má třeba Velká Británie nebo Chorvatsko. Naopak úplně nejvyšší daň 25 procent najdeme v Dánsku. Tamní vláda ale garantuje, že odkoupí minimálně 800 kusů od každého titulu pro veřejné knihovny, a autorům doplácí za nakladatele ušlý zisk. Evropský průměr je okolo sedmi procent. Svaz knihkupců a nakladatelů chce proto na podzim navrhnout vládě, aby daň znovu snížila a vrátila se do stavu z roku 2009, tedy na pět procent.

Knihkupci se také snaží přitáhnout pozornost čtenářů speciálními akcemi, třeba Knihy mají zelenou nebo Knihy bez DPH, které mají navíc upozornit na tuzemskou tradici kamenných knihkupectví, jejichž konkurencí se stávají elektronické knihy a internet.